De Nederlandse fietsenhandel kijkt met een gelukkige blik terug naar 2018; het was simpelweg een topjaar.

Er wordt zelfs een vergelijking getrokken met de huizenmarkt; geld lijkt geen rol meer te spelen en men is bereid om steeds meer neer te tellen.

Daarom in het ons blog van vandaag; de trends en opvallendheden van 2018.

  1. E-Bike populairder dan stadsfiets

Sinds vorig jaar gaat de elektrische fiets voor het eerst vaker over de toonbank dan de stadsfiets. Dat elektrische fietsen dus definitief het straatbeeld hebben veroverd, lijkt duidelijk.

Bij de aankoop van een nieuwe fiets, waarvan dus een groot deel elektrisch, gaan mensen ook daadwerkelijk voor luxe. Aandrijving van hoog niveau, schijfremmen, hydraulische remmen, vering, veel versnellingen, ledverlichting.. het kan alle kanten op. En dat gaat het dus ook, als we de verkoopcijfers mogen geloven.

Om het met cijfers te duiden; In 2011 was de gemiddelde fietsprijs nog 734 euro. In 2017 was dat al circa 1007 euro. Het afgelopen jaar steeg die verkoopprijs nog eens met 200 euro naar 1207 euro.

Die sterke groei is vanzelfsprekend verbonden aan het prijsniveau van elektrische fietsen die duurder zijn dan traditionele fietsen en de enorme groei in de verkoop in die categorie.

  1. Niet alleen duurder, ook meer fietsen verkocht

Niet alleen tellen we meer neer voor onze nieuwe fiets, er worden ook daadwerkelijk meer fietsen verkocht. Vorig jaar meer dan 1 miljoen, wat 5,7% meer is dan het jaar ervoor.

Volgens Bovag is dat met name te wijten aan een gunstige economie en de mooie lange zomer. En voor dat fietsplezier leggen we dus graag wat extra euro’s uit.

  1. Stadsfiets blijft, maar wordt een niche

Gazelle gaf al aan dat zij niet geloven dat de traditionele fiets ooit helemaal zal verdwijnen, maar wel dat we op termijn misschien naar een situatie gaan waarbij de ‘gewone fiets’ (zonder trapondersteuning) een niche zal worden.

Tegelijkertijd zijn er tevens berichten die aangeven dat de verwachting is dat zelfs kinderfietsen voor kinderen vanaf 8 jaar binnenkort elektrisch worden aangeboden en dat dat in toenemende mate de standaard zal worden.

Of we daar blij mee moeten zijn, bedenkend dat we aan de andere kant graag onze kinderen actief en in beweging willen krijgen of houden, is een tweede.

De toekomst van het fietsen 

We denken soms… verder kan het niet gaan! Maar over enkele jaren zijn fietsen mogelijk voorzien van internet, laad je je fiets op door te remmen en is een fiets met zonnecellen geen ondenkbare situatie meer.

Tot die tijd voorzien we elektrische fietsen graag van hun portie power.

Bekijk onze laadopties voor elektrische fietsen.