Van bushalte naar oplaadpunt

26 e-bike oplaadpunten in Stellendam

Ze staan er inmiddels al zo’n vijf weken, dus je hebt kans dat je ze al gezien of misschien zelfs gebruikt hebt, maar Stellendam is 26 e-bike oplaadpunten rijker. Ze werden woensdagmiddag 1 augustus officieel in gebruik genomen.

Door Sam Fish

In februari van dit jaar begonnen de gesprekken over de nieuwe oplaadpunten. De dertien palen, elk met twee stroompunten, zijn geplaatst op de oude bushalte op de kruising van de Voorstraat met de Eendrachtsweg. Ze zijn dan ook onderdeel van de nieuwe indeling van dat gebied.

“We wilden het hier fietsvriendelijker maken. Om naar de andere kant van de Eendrachtsdijk te komen moet je bovenlangs en dat is met de auto’s die hier naar beneden komen, ook al mag dat niet, soms erg gevaarlijk. We hebben daarom bovenaan hekjes neergezet zodat auto’s er echt niet meer doorheen kunnen en waardoor het dus veiliger wordt voor de fietsen. Daarnaast is het natuurlijk ook super aantrekkelijk om even je fiets op te laden als je wat zit te eten of drinken bij ‘t Wapen van Stellendam.”

zegt wethouder Daan Markwat bij de officiële ingebruikname van de palen. , Gemeente Goeree Overflakkee
[/fusion_separator]

Samenwerking
Het plaatsen van de fietspalen was een samenwerking tussen de bewoners van de Voorstraat, leden van de dorpsraad, de eigenaar van ’t Wapen van Stellendam en de gemeente.

“De bewoners hier hebben op deze manier geen last meer van fietsen voor de deur en op de stoep en als je op het terrasje zit kun je de fiets ook nog gewoon in de gaten houden. Ik hoop dat het goed gaat lopen en dat we uiteindelijk nog meer palen neer moeten zetten.”

zegt wethouder Daan Markwat , Gemeente Goeree Overflakkee
[/fusion_separator]

Oplaadpalen
De dertien palen zijn aangesloten op zonnepanelen en zijn dus erg duurzaam.

“Er zit een beveiliging op de stroompunten.  Ze zijn goed voor ongeveer 220 Watt. Je kunt dus wel je fiets, scootmobiel, scooter of telefoon opladen. Maar bijvoorbeeld een föhn of een slijptol is al te veel en dat doet hij het gewoon niet.”

Kees Boer, Ecotap B.V.

De plaatsing van de palen is uniek voor Nederland, nog nooit werden er namelijk zo veel fiets oplaadpalen bij elkaar neergezet. De stroompunten zijn volledig gratis te gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over de Ecotap Fietsoplaadzuil type SL