Blog

3 bijzondere vragen over elektrisch rijden (en hun antwoorden)

Over elektrische auto’s is overweldigend veel informatie te vinden en dat is alleen maar goed! Maar soms komen we vragen tegen, in de media of in onze dagelijkse praktijk, die net even buiten de gebaande paden gaan of niet beantwoord worden in de gangbare informatie over elektrisch rijden. Dat leek ons een goede aanleiding voor een blog dat draait om het antwoord op de vragen.

1.Waarom stoppen we elektrische auto’s niet vol zonnepanelen? Dan rijd je bij goed weer bijna gratis!

Je zou denken dat elektrische (of hybride) auto’s met een goede set zonnepanelen zelfvoorzienend kan zijn. “Gratis” tanken en extra kilometers maken.. dat klinkt toch fantastisch?

Nou, ze zijn er ook. Hyundai en Toyata hebben al opties op dit vlak. LightYear (een Nederlandse start-up) ontwikkelt een complete auto die grotendeels is voorzien van zonnepanelen.

De reden dat het niet zo vanzelfsprekend is, is omdat energieopbrengst nog erg beperkt is en een auto slechts een beperkt oppervlakte heeft dat kan worden gebruikt. Deze aanpak zal dus pas succesvoller worden als er zonnecellen zijn die een betere prestatie leveren.

2. Klopt het dan Groot-Brittannië alle niet-elektrische auto’s wil verbieden? Is zoiets wel haalbaar?

Jazeker. Al langer is bekend dat ze van auto’s met verbrandingsmotor af willen en daar is nu een jaartal aan gehangen; de verkoop van nieuwe auto’s op benzine of diesel moet vanaf 2035 verboden worden. Ook interessant; het geldt ook voor hybride modellen. Boris Johnson stond aan de voet van deze versnelling maar maakt daarmee brancheorganisaties in de autosector niet blij. Zij maken zich vooral zorgen dat er zonder planmatige aanpak al wel een datum wordt gedeeld. Dat zorgt er alleen voor dat auto’s nu al minder waard worden.

3. Is het nodig dat elektrische auto’s zo snel zijn?

Eerlijk gezegd is dit een vraag waar geen onderzoek naar gedaan is. De vraag kwam voort uit de zorg over de komende jaren waarin een actievere tweedehands elektrische markt komt waar jongeren gebruik van maken. Jongeren die nu met regelmaat onderdeel zijn van ongelukken door hardrijden. Met de zwaardere auto’s en het grote vermogen zou dit de kans op (ernstigere) ongelukken vergroten. Maar moet zo’n elektrische auto eigenlijk zo snel?

Natuurlijk is een snelle auto mogelijk een gevaar in de hand van roekeloze bestuurders, dat is echter met de verkrijgbare snelle niet-elektrische auto’s ook het geval. Wel goed om te benoemen is dat de ontwikkeling van elektrische auto’s zich zeker niet alleen richt op actieradius en sprintvermogen, maar ook op nieuwe veiligheidstechnologie.

Overweeg je een elektrische auto en wil je weten wat je opties zijn?

Bekijk hier alle laadpunten en ontdek meteen welke varianten voor thuisladen geschikt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *