photo-1593941707882-a5bba14938c7
AC-laden of DC-laden: Welke laadoptie past het beste bij jouw bedrijf

Als ondernemer kan het aanschaffen van een elektrische auto een slimme investering zijn. Niet alleen draag je bij aan een beter milieu, maar je kunt ook kosten besparen op brandstof. Echter, het opladen van je elektrische auto is niet zo eenvoudig als het tanken van een benzine- of dieselauto. Er zijn twee soorten laadtechnologieën: AC-laden en DC-laden. In dit artikel zullen we het uitleggen wat het verschil is tussen beide technologieën en welk type het beste past bij jouw bedrijf.

AC-laden

AC-laden is de meest voorkomende laadtechnologie en wordt gebruikt in de meeste openbare laadstations, evenals thuis- en kantoorladers. AC-laden werkt door de wisselstroom van het elektriciteitsnetwerk om te zetten in gelijkstroom, die de batterij van je elektrische auto oplaadt. De laadsnelheid varieert afhankelijk van de stroomsterkte van het laadstation en de capaciteit van de batterij van je elektrische auto.

Het voordeel van AC-laden is dat het minder duur is om te installeren dan DC-laden. AC-laders zijn ook compatibel met de meeste elektrische auto’s en zijn overal verkrijgbaar. Dit maakt het een populaire keuze voor huiseigenaren en bedrijven die een laadstation willen installeren voor hun medewerkers of klanten.

Het nadeel van AC-laden is echter dat het langzamer is dan DC-laden. Het kan enkele uren duren om de batterij van je auto volledig op te laden, wat niet ideaal is als je op zoek bent naar een snelle laadoplossing. Dit kan ook een beperking zijn voor bedrijven die hun elektrische wagenpark snel moeten opladen tussen het gebruik door.

DC-laden

DC-laden, ook wel snelladen genoemd, is ontworpen om de batterij van je elektrische auto veel sneller op te laden dan AC-laden. Dit is mogelijk omdat DC-laden rechtstreeks gebruik maakt van de gelijkstroom van het elektriciteitsnetwerk om de batterij van je auto op te laden, zonder de noodzaak om deze om te zetten. Dit betekent dat er minder energie verloren gaat in het omzettingsproces en dat je auto veel sneller wordt opgeladen.

Het voordeel van DC-laden is dat het veel sneller is dan AC-laden en dat je je auto in slechts 30 minuten tot 80% kunt opladen. Dit is vooral handig voor bedrijven die hun elektrische wagenpark snel moeten opladen tussen het gebruik door, zoals taxibedrijven of koeriersdiensten. DC-laden is ook handig voor laadstations langs snelwegen, zodat bestuurders hun auto snel kunnen opladen tijdens lange reizen.

Het nadeel van DC-laden is dat het duurder is om te installeren dan AC-laden. Bovendien ondersteunen niet alle elektrische auto’s DC-laden. Sommige elektrische auto’s hebben alleen AC-laden. Het is dus belangrijk om te controleren welke laadtechnologieën jouw elektrische auto ondersteunt voordat je een laadstation aanschaft.

Welke keuze is het beste voor jouw bedrijf?

De keuze tussen AC-laden en DC-laden hangt af van je specifieke behoeften als bedrijf. Als je bedrijf zich bevindt langs een snelweg of op een locatie waar snelladen vereist is, dan is DC-laden de beste keuze. Als je elektrische wagenpark voornamelijk bestaat uit auto’s die alleen AC-laden ondersteunen, dan is AC-laden de beste optie.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het budget en de installatiemogelijkheden van je bedrijf. Als je bedrijf slechts enkele laadpunten nodig heeft, kan AC-laden de meest kosteneffectieve optie zijn. Maar als je bedrijf een groot wagenpark heeft dat snel moet worden opgeladen, kan DC-laden de beste optie zijn, zelfs als het duurder is om te installeren.

Tot slot moet je ook rekening houden met de compatibiliteit van het laadstation met de elektrische auto’s in je wagenpark. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het laadstation de juiste laadtechnologie ondersteunt voor de auto’s in je wagenpark.

Conclusie

Kortom, het verschil tussen AC-laden en DC-laden ligt in de snelheid van het opladen en de kosten voor de installatie. AC-laden is een meer wijdverbreide technologie die compatibel is met de meeste elektrische auto’s en kosteneffectiever is om te installeren, maar het duurt langer om je auto op te laden. DC-laden is sneller en handiger voor bedrijven die snel willen opladen, maar het is duurder om te installeren en niet alle elektrische auto’s ondersteunen deze technologie. Om te bepalen welke optie het beste is voor jouw bedrijf, moet je rekening houden met de behoeften van je bedrijf, het budget en de compatibiliteit van de laadstations met de elektrische auto’s in je wagenpark.