Herfstvakantie dagtrippers naar Brussel opgelet

Het bezoeken van Brussel met de auto kan zomaar een boete voor Nederlanders opleveren volgens de ANWB. Elektrische auto’s moeten sinds 1 oktober geregistreerd staan, doe je dat niet dan riskeer je een boete van 150 euro. Dit geldt overigens voor alle autobezitters die met een diesel of benzine auto de emissiezone inrijden. Bezitters van oude ‘Diesels’ van vóór 1997 (Euroklasse 1 of ouder) kunnen een boete verwachten van 350 euro.

Brussel heeft dus een lage emissiezone, LEZ genaamd. Vanaf 1 januari 2019 gaan de normen en eisen verder omhoog. Ook de dieselvoertuigen met Euro 2-norm en benzinewagens met euro-normen 0 en 1 zullen dan uit dit stedelijk gebied worden geweerd. De boete zal minimaal gelijk zijn aan 350 euro. De regels gelden voor personenwagens, bestelwagens tot 3,5 ton, bussen en autobussen.

Brussel wil dat als je met een auto, die in het buitenland geregistreerd staat (jouw Nederlandse auto bijvoorbeeld) Brussel in wilt rijden, je deze auto vooraf online registreert bij het gewest. Dat kan via de website lez.brussels.

Deze registratieaanvraag is kosteloos en moet worden gedaan via het e-formulier dat je hier vindt.  Behalve de gegevens met betrekking tot jouw persoon en jouw voertuig, zal je gevraagd worden naar:

Het inschrijvingsbewijs (verplicht);

Europees gelijkvormigheidsattest (facultatief);

Elk ander document met de nodige informatie om de nauwkeurigheid van de gecommuniceerde gegevens te controleren (facultatief).

Je kunt jouw registratie steeds controleren via de checktool.