Blog

Beleving van elektrisch rijden naar een nieuw niveau; de symfonie

Het gaat in een business als die van ons vaak over techniek, cijfers en natuurlijk innovatie. Daarbij denken we zelden snel aan de beleving van het autorijden. En eerlijk is eerlijk…. De echte autoliefhebber riep 5 jaar geleden nog dat de geur en vooral het geluid van een ronkende motor niet te vervangen is en elektrisch rijden een deel van de charme van autorijden om zeep zou helpen.

Of je het daar nu mee eens bent of niet.. er wordt wel degelijk nagedacht door fabrikanten van elektrische auto’s over wat een automobilist prettig vindt en wat hem een echt goed gevoel geeft. En daar komt nu een heel bijzondere vervolgstap aan in de elektrische BMW: Componist van filmmuziek Hans Zimmer gaat herkenbare geluiden creëren.

Van filmmuziek componist naar ‘geluidenmaker’?

Even een stap terug. Hans Zimmer, voor wie hem niet kent, is waarschijnlijk een van de bekendste, meest gewaardeerde componisten van wereldberoemde filmmuziek. Van Gladiator tot Spiderman en van Pirates of the Caribbean tot the Lion King… Zimmer was verantwoordelijk voor de muziek van meer dan 150 filmtitels.

Hoewel het een behoorlijke stap lijkt, denkt Zimmer daar zelf anders over. “Gek genoeg is het helemaal niet zo anders: het creëren van filmmuziek of het creëren van geluiden van een elektrische auto. In beide gevallen probeer ik met geluiden, met muziek, een verhaal te vertellen. Zodra je het portier opent en de auto start, moet hij je verwelkomen. Een auto kun je met geluiden heel persoonlijk maken.”

Over wat voor ‘geluiden’ gaat het dan?

Gebaseerd op wat er inmiddels is gemaakt voor de concept car ‘Vision M Next’ krijgen auto’s standaard motorgeluiden die passen bij het model. Maar je kunt als automobilist ook andere geluiden downloaden om je auto te laten klinken zoals je zelf wilt. Hoe ver dit gaat weten we niet, maar op basis van wat Hans Zimmer vertelt, worden weinig instrumenten in de voorbereidingen geschuwd.

Denk daarnaast ook aan ‘gebruiksgeluiden’ zoals het starten van je auto, gas geven of het aansluiten op een laadpunt.

Het gevoel dat het geluid van accelereren geeft, hoef je dus voortaan niet te missen. Maar ook de herkenbaarheid van de auto van je vader die thuis komt, komt weer helemaal terug. Daarnaast is deze toepassing opnieuw een vergaande vorm van personalisering van je auto; een auto die helemaal is afgestemd op wat jij wilt, wanneer je dat wilt. 

Het is misschien nog moeilijk voor te stellen (en een typisch geval “moet je zelf meemaken”) hoe de symfonische werken van Hans Zimmer een plaats krijgen in je alledaagse autorit, maar BMW gaat in een meerjarige samenwerking serieus aan de slag met de wereldcomponist. Wat ons betreft is het een prachtige stap om de beleving, het gevoel, de passie en ‘thrill’ van autorijden nog verder terug te brengen in de elektrische auto’s die zonder twijfel de toekomst van het autorijden vormen.

Overweeg je een elektrische auto (met of zonder koortje) en wil je weten wat je opties zijn?

Bekijk hier alle laadpunten en ontdek meteen welke varianten voor thuisladen geschikt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *