Blog

Elektrisch rijden voor beginners; dit moet je weten

Hoewel de elektrische auto steeds bekender en populairder wordt, en wij ons dagelijks in niets anders begeven dan deze materie, is voor veel Nederlanders het elektrisch rijden niet vanzelfsprekend. Hoog tijd dus om eens in de basiszaken van de elektrische auto te duiken. In dit blog bespreken we de belangrijkste dingen die je wilt weten!

Hoe voelt het en wat is er anders?

Het belangrijkste is natuurlijk dat je bij een elektrische auto niet op brandstof zoals benzine of diesel rijdt, maar op elektriciteit. Dat maakt deze auto’s qua verbruik een stuk duurzamer en ‘groener’ en dat verklaart ook de groeiende belangstelling.

Een elektrische auto rijdt en voelt anders dan een reguliere auto, net als dat zelfs een diesel- en benzineauto van elkaar kunnen verschillen in rijervaring.

  • Een elektrische auto heeft geen versnellingen. Het rijdt dus enigszins vergelijkbaar met een automaat, maar zonder het gevoel van ‘een trapje hoger’.
  • Een elektrische auto reageert heel direct op het pedaal; je ‘schiet’ als het ware vooruit.
  • Je rijdt grotendeels met één pedaal; gas geven en afremmen doe je met hetzelfde. Neem je gas terug, dan werkt dat direct remmend. Dit komt omdat de elektromotor energie ‘terugneemt’. Het rempedaal, wat je dus wel gewoon hebt in je auto, wordt daarmee minder gebruikt.

‘Tanken’ met een elektrische auto – de laadpaal

Het opladen van je auto, het is immers elektriciteit, doe je bij een laadpunt of laadpaal. Zeker binnen Nederland is er vrijwel overal een zeer goede dekking van laadpunten zodat je nooit bang hoeft te zijn dat je zonder stroom staat.

Laadpunten zijn er in allerlei soorten en maten. De laadsnelheid verschilt per paal en per auto en vind je terug in een omschrijving per kW (kilowatt, vermogen).

Waar sommige laadpalen tot wel 12 uur nodig hebben om een batterij helemaal op te laden, kunnen snelladers je binnen een half uur voltanken.

Je kunt ook kiezen voor een laadpaal thuis, zodat je bij thuiskomst altijd je eigen auto eenvoudig kan opladen.

Hoeveel je auto verbruikt (dus hoe lang je kunt rijden nadat je bent volgeladen), hangt af van allerlei factoren. Van de efficiëntie van je elektromotor, het gewicht van de auto en hoe hard je rijdt. Maar ook in koud weer kun je minder lang rijden.

Deze actieradius wordt met elk nieuw model dat er op de markt komt verbeterd en ontwikkelt sterk.

Betalen

Natuurlijk wordt stroom niet gratis voor je beschikbaar gesteld.. Dit kan daadwerkelijk een pasje zijn of een ‘druppel’/sleutelhanger.  Je betaalt een vooraf vastgesteld bedrag per kWh en dat wordt in rekening gebracht. Let wel op dat niet alle laadpassen in alle andere landen bruikbaar zijn.

Elektrisch rijden is qua brandstof vele malen goedkoper dan benzine of diesel; de prijs per kilometer is ongeveer een derde.

Handig om te weten

In parkeergarages zijn tegenwoordig vaak laadpalen te vinden en daarmee heb je ook een handige plek (dicht bij de in-en uitgang) voor je auto (die vaak beschikbaar is, ondanks een drukke parkeer dag).