Parkeergarage
Brandveiligheid in parkeerkelders ter discussie

In verschillende media verschenen de afgelopen tijd berichten over brandgevaar in parkeergarages in relatie tot elektrische auto’s en laadpalen. Vooral bij brand in parkeergarages waarboven woningen of winkels zijn gesitueerd is de ramp niet te overzien.
In dit artikel leggen we uit waarom laadstations van Ecotap daarom uitermate geschikt zijn voor ondergronds laden.

Een brand in een parkeergarage kan in deze context twee oorzaken hebben:
1. Batterijen
In elektrische auto’s zitten meestal lithium-ion batterijen. Als die batterijen in brand raken zorgt dit voor risico’s en een brandende batterij is moeilijk te blussen.
2. Laadstations
Ook kunnen laadstations de zwakke schakel zijn als die van kunststof zijn en/of zonder temperatuursensoren.

Ecotap biedt dé oplossing op het gebied van brandveilige laadstations:

  • Bij een brand in een laadpaal van Ecotap zal de interne temperatuurmeting d.m.v. sensoren direct alles afschakelen, ook de aardlekschakelaars zullen worden geactiveerd en uiteindelijk de interne hoofdzekeringen.
  • De stalen behuizing van onze laadpalen draagt bij aan de veiligheid van een buiten/binnen brand door de waterbestendigheid zo lang mogelijk te behouden zodat de laadzuil gewoon gekoeld kan worden met blusmiddelen.   
  • De aangesloten voertuigen worden ten allen tijden ontkoppeld en vrij van spanning gemaakt als er rondom of intern een temperatuur ontstaat die hoger is dan 70 graden.
  • Mocht de bekabeling intern smelten, dan zal deze tegen de stalen behuizing sluiting maken en zorgdragen dat de zekeringen zullen reageren.
  • Doordat de Ecotap laadzuil volledig uit staal vervaardigd is zullen bij een aanrijding de elektrische voorzieningen tot het laatst beschermd blijven.

Interesse in een brandveilig laadstation voor uw parkeergarage?

Bekijk hier al onze laadmogelijkheden.