alessio-lin-2n1SciGY5dI-unsplash
De afweging en het kostenplaatje; elektrische versus benzine auto

Het is niet de eerste keer dat we een blog schreven dat inzoomt op de vergelijkingsslag tussen auto’s op benzine of een elektrische auto. Maar met de huidige brandstofprijzen die de pan uitrijzen, wordt met name het kostenplaatje relevanter dan ooit. En hoe past dan de hybridevariant in dat vergelijkingsplaatje? Daarom in dit blog nogmaals de afwegingen en kostenplaatjes van elektrisch versus benzine.

Effectief vergelijken
Het valt niet mee om op de cent nauwkeurig een vergelijking te maken omdat er weinig merken zijn die een benzine, elektrisch en hybride variant bieden om 1-op-1 te vergelijken. Wel zijn de elementen die het kostenplaatje vormen goed te benoemen.

Brandstof
De meest voor de hand liggende kostenpost om mee te beginnen is de brandstof. Met de huidige brandstofprijzen voert de elektrische auto natuurlijk het rijtje aan. Laat je dus bij de zoektocht naar een elektrische auto vooral goed informeren over de prijs per kilometer die op dat moment geldt. Maar de elektrische auto gaat hierin nadrukkelijk vooraan.

Belasting
Elektrische auto’s treffen geen motorrijtuigenbelasting, waar benzine- en hybrideauto’s dat wel hebben. Dat maakt elektrisch rijden op dit vlak ook de interessantere keuze.

Onderhoud
De onderhoudskosten en reparatiekosten liggen bij elektrische auto’s gemiddeld genomen een stuk lager. Dit komt omdat er minder bewegende onderdelen zijn en de auto veel minder onderhoud vraagt dan de traditionele modellen. Banden daarentegen zijn ietsje duurder.

Aanschaf (en afschrijving)
De belangrijkste hogere kostenpost van elektrisch rijden is de aanschaf. Deze factor heeft tot enkele jaren terug er vaak toe geleid dat elektrisch rijden alleen haalbaar was voor de zakelijke rijder of de gefortuneerde particulier. Met de subsidie-opties die er zijn (daar schreven we vorige keer al over) is het voor particulieren wel interessanter om dit jaar tot aanschaf (of private lease) over te gaan.

De realistische vergelijking zit vooral in de iets langere termijn. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar het kostenplaatje uitgesmeerd over 3 jaar, komt het elektrisch rijden steevast sterk uit de bus, zeker nu de aankoopsubsidie voor particulieren nog beschikbaar is (ook voor occasions!)

Lekker laden Heb je de overweging rond, of spelen er ook andere factoren (zoals je laadopties) een rol, neem dan gerust eens contact op. Voor een thuislader of laadpunt op het werk zijn er tal van mogelijkheden en we helpen je graag bij de keuze.