audi-g1b9f25700_1920
De subsidieopties voor de elektrische auto; dit zijn ze

De populariteit van elektrische auto’s neemt al jarenlang een vlucht, zeker voor de zakelijke rijder. Maar nu de brandstofprijzen door het dak gaan, zoeken steeds meer mensen naar een alternatief, juist ook onder particuliere rijders. En de elektrische auto is met de brandstofprijzen van nu voor de hand liggender en aantrekkelijker dan ooit. Zeker omdat er anno 2022 voor het kopen of leasen een elektrische auto nog steeds subsidieopties zijn. Daarom in het blog van vandaag aandacht voor de opties die er zijn.

Zakelijke elektrische rijders

De subsidies die worden verleend gelden alleen voor particulieren. Zakelijke rijders en ondernemers met een auto van de zaak profiteren namelijk al van voordeel via de lagere bijtelling. En ook niet onbelangrijk; voor elektrische auto’s betaal je geen wegenbelasting.

De subsidieopties waarover we spreken gelden dus voor particuliere rijders.

Subsidiebudgetten

Eind 2021 werd het subsidiebudget voor 2022 bekendgemaakt; een potje dat ten opzichte van het jaar ervoor flink werd vergroot:

  • Voor nieuwe elektrische auto’s is 71 miljoen beschikbaar – het subsidiebedrag is 3.350,=
  • Voor gebruikte elektrische auto’s is 20,4 miljoen beschikbaar – het subsidiebedrag is 2.000,=

Al is dit potje significant, is de kans klein dat je einde van het jaar nog gebruik kunt maken van de subsidie aangezien de subsidie vervalt wanneer de pot leeg is.

De voorwaarden

Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden aan het gebruik maken van de subsidie. En hoewel er online natuurlijk genoeg informatie te vinden is, zetten we de belangrijkste richtlijnen op een rij:

  • De koop- of private leaseovereenkomst wordt na 1 januari 2022 afgesloten.
  • De auto staat op jouw naam en blijft op jouw naam voor tenminste 3 jaar. Verkoop je hem eerder, dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen
  • De auto is volledig elektrisch met een bereik van tenminste 120 km
  • Kies je voor een occasion, dan moet die worden gekocht bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad.

Overige voordelen

Buiten subsidies heb je ook te maken met andere belastingvoordelen voor elektrische rijders die wel gelden voor ondernemers en particulieren. Er is geen sprake van wegenbelasting en aankoopbelasting, wat op jaarbasis natuurlijk ook al een serieus voordeel biedt. Als geen ander weet ons team mee te denken, afwegingen en invullingen helder weer te geven en de beste oplossing samen te stellen. Neem contact op met ons team voor meer informatie.