De toekomst van de binnenstad – Weg met brommers en scooters

Oudere, vervuilende auto’s worden al uit veel (grotere) steden geweerd. Door hun hoge uitstoot en zeer vervuilende karakter, kiezen gemeenten er steeds vaker voor om deze ongezonde auto’s te weren uit dichtbevolkt gebied om zo de woonomgeving schoner en prettiger te houden.

Toch zijn er nog meer ergernissen voor het gemiddelde winkelpubliek: Scooters en brommers met de bijbehorende geluidsoverlast en rooklucht zijn voor sommige gemeenten een doorn in het oog. En dat heeft zo zijn effect.

Sommige binnensteden, zoals ’s-Hertogenbosch nemen maatregelen tegen deze weggebruikers in binnensteden; vanaf mei 2018 zijn brommers en scooters overdag niet langer toegankelijk in het winkel- en wandelgebied van de binnenstad.

Wat betekent dit voor de bestuurders van scooters en brommers?

Effectief betekent het precies dat; Tijdens middaguren en koopavonden, de drukste momenten voor winkelend publiek, zijn scooters en brommers niet welkom in het winkelgebied.

Ook snorfietsen, die officieel vallen onder het pictogram van de fiets, moeten binnenkort aan een beperking geloven wegens hun stank en de snelheid van rijden.

Niet lopen, maar toch de winkelstad in?

Hoewel in veel binnensteden gedeeltes al fietsvrij zijn of alleen met de fiets aan de hand mag worden gekruist, is de (elektrische) fiets het ideale alternatieve voor de verstokte bromfietsrijder.

Een elektrische fiets geeft meer fysieke ondersteuning in de belasting van het fietsen dan de traditionele fiets, maar maakt geen herrie en heeft geen uitstoot. Een prima alternatief dus!

Dat ook veel jongeren inmiddels de elektrische fiets hebben ontdekt, brachten we eerder al aan bod in ons artikel: Lees hier “De elektrische fiets verovert het straatbeeld.

Stimuleer en faciliteer

Als gemeente, maar ook als onderwijsinstelling of bedrijf, kan het extra stimuleren van gebruik van elektrische fietsen als alternatief voor openbaar vervoer of (eigen) auto heel zinvol zijn.

Door laadpunten te faciliteren, interessante aanbiedingen te doen voor personeel, of mee te denken met het reisgemak van studenten, medewerkers of gasten, stimuleer je actief gebruik en doe je daar zelf ook je voordelen mee.

Benieuwd naar de mogelijkheden in laadpunten voor fietsen of het faciliteren van elektrisch rijden?

We denken graag met je mee en delen tal van praktijkvoorbeelden!

By |2017-12-27T09:28:59+00:00december 27th, 2017|Algemeen Nieuws, Blog|Reacties uitgeschakeld voor De toekomst van de binnenstad – Weg met brommers en scooters

About the Author: