Een nieuw oefenthema stond bij Brandweer Brabant-Noord in de agenda. Voertuigen met alternatieve brandstof / elektrische aandrijving stonden dit keer centraal.

Tijdens de voorbereiding op dit oefenthema heeft Brandweer Brabant-Noord informatie ontvangen van collegae uit andere veiligheidsregio’s. De informatie had betrekking op een incident met een laadpaal en een autobrand.

Veiligheidsregio Haaglanden die de ervaringen hebben opgedaan, hebben deze informatie gedeeld met Brandweer Nederland. Hierdoor had men de juiste input voor de oefening van Brandweer Brabant Noord.

Het loskoppelen van een aangekoppelde stekker aan een elektrisch voertuig, en hoe de brand te bestrijden bij een voertuig waarbij een accu (Lithium-ION) is betrokken, dat waren de belangrijke aspecten van de oefening.

 

Ecotap

Om meer inzicht te krijgen omtrent het ontkoppelen van de stekker, werd Ecotap uit Boxtel benaderd. Ecotap is inmiddels uitgegroeid tot DE belangrijkste speler op het gebied van laadsystemen voor elektrische voertuigen.

Daarnaast stelde Ecotap, voor de oefening, twee laadpalen ter beschikking.

Uiteindelijk werd de oefening tot tevredenheid voltooid en kreeg Ecotap positieve reacties niet alleen voor de bijdrage maar ook voor de samenwerking.