pexels-kindel-media-9799992
Een blik terug; elektrisch rijden in 2022

Elektrisch rijden is populair en heeft ook in 2022 weer belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt en de innovatie blijft voortduren. Nu het einde van het jaar nadert, zetten we de belangrijkste trends en ontwikkelingen die we in elektrisch rijden hebben gezien, op een rij.

Elektrisch versus traditioneel

Hoewel je percentueel gezien weet dat er vooralsnog vele malen meer traditionele auto’s (benzine, diesel) rijden, zijn de groeipercentages van elektrisch indrukwekkend. Sinds de start van januari is tot juni 2022 (1,5 jaar tijd) het aandeel elektrische auto’s met 63% gegroeid.

Vanaf 2035 mogen binnen Europa geen nieuwe benzineauto’s meer worden verkocht. En met name leaserijders kunnen vanaf 2025 niet meer voor een dergelijk model kiezen.

Het tijdperk van de benzineauto lijkt dus definitief op een einde te lopen.

Sterk groeiend aanbod en lagere prijzen

Met de onmiskenbare keuze voor elektrisch, hebben we afgelopen jaar een serieuze boost gezien in het aanbod. Veel merken hebben inmiddels elektrische varianten van hun bekende modellen. Daarnaast is een belangrijke trend geweest dat er elektrische modellen beschikbaar kwamen in diverse prijscategorieën, waar voorheen een elektrische auto niet voor iedereen was weggelegd.

Ook voor de particuliere rijder die tweedehands wil rijden, zagen we in 2022 een belangrijke groei in aanbod, nu een deel van de eerdere modellen beschikbaar komt op die markt.

Met de dalende prijzen is aankoop van elektrische auto’s haalbaarder en interessanter voor een groeiende groep automobilisten.

Innovaties die drempels wegnemen

Tot voor kort waren de belangrijkste drempels vooral de actieradius en de laadtijd. En laten dat nou net de belangrijkste innovatiepunten zijn. Ter referentie; De Tesla Roadster van 2008 had een actieradium van 290 kilometer met een volle batterij. De nieuwe variant haalt bijna 1000 kilometer.

Natuurlijk zijn er met smart charging nog tal van fantastische innovaties die, ook verder richting de toekomst, nog veel impact gaan hebben op onze mobiliteit. Maar denk ook aan de opkomst van de microauto, nieuwe vormen van laders (lantaarnpaal) etc.

Laadinfrastructuur

Het is met het oog op de toekomst duidelijk dat onze infrastructuur hard moet meebewegen. En hoewel wij in Nederland koploper van Europa zijn, zijn met onze ambities op dit vlak serieuze stappen nodig om voldoende laadpunten te blijven bieden, maar ook slim om te gaan met ons elektriciteitsnetwerk. In deze optiek komt het smart charging (slim laden) en bijvoorbeeld terug leveren aan het net als alternatief om de hoek kijken. Daarin zullen we zonder twijfel in 2023 nog meer zien. Mee naar 2023? Bespreek met ons team de opties voor je bedrijf, woning, gemeente of publieke ruimte.