woman-charging-electro-car-electric-gas-station_1303-15087
Een groeiende markt in tweedehands auto’s – waar moet je op letten?

In eerdere blogs kwam al weleens aan bod dat we een sterke groei in de markt van elektrische tweedehands auto’s zien. De keuze wordt breder en daar bovenop kreeg je vanaf juni 2020 de optie om gebruik te maken van een subsidie van 2000,= als je voor tweedehands elektrisch koos.

Maar waar moet je op letten als je anno 2021 op zoek gaat naar een tweedehands elektrische auto? We verzamelden enkele praktische tips en adviezen.

1. Actieradius versus restwaarde en accubehoud

Als er iets snel ontwikkelt, is het de technieken van elektrische auto’s. Dat zie je onder andere terug in grote sprongen voorwaarts in de ontwikkeling van accu’s, met daarmee een groeiend bereik (actieradius) en steeds groeiende opties qua laden.

In de tweedehands markt zie je dus dat de oudere modellen met name op het gebied van die twee punten, wat achterloopt op nieuwe auto’s. Dat hoeft je echter niet te beperken. De staat van de accu is eigenlijk een nog belangrijker punt (daarover straks meer).

Een belangrijk voordeel van deze markt, is dat restwaarde positief wordt beïnvloed door het feit dat accu’s lang goed blijven.

2. Staat van de accu

De staat van de accu is belangrijk, zeker in een tweedehands auto die al wat kilometers gemaakt heeft. Ook in auto accu’s is degradatie aan de orde, al is het vele malen minder dan wat we uit ons dagelijks leven kennen van bijvoorbeeld telefoonbatterijen.

Zelfs auto’s van 5 jaar of ouder in het elektrisch segment, blijken ook de oudste modellen nog rond de 90 of hoger procent aan capaciteit te hebben.

Ook handig; veel merken hebben op accu’s een lange garantietermijn, dus ook voor elektrische occasions maken daar vaak nog gebruik van.

3. Test rijden

Net als bij alle auto’s is een testrit van groot belang. Want wat een verkoper je ook vertelt of welke cijfers je ook ziet, je wilt goed zien hoe de accu zich gedraagt. Maak dus een serieuze proefrit en kijk hoe de accu zich gedraagt.

Tegelijkertijd kijk je natuurlijk net als bij elke auto aankoop in je testrit goed naar hoe een auto zich gedraagt en wat je bevalt (of niet) in de auto.

4. Rij gedrag

Het idee van elektrisch rijden kan je erg aanspreken om tal van redenen. Buiten natuurlijk oog voor het milieu dat vaak een belangrijke factor is, kan ook het kostenplaatje (brandstof, onderhoud) mee wegen.

Tegelijkertijd moet je ook bepalen of elektrisch rijden past bij wat je nodig hebt. Actieradius, beschikbaarheid van (snel)laadpunten, een eigen laadpunt. Er is een hele hoop mogelijk en de dekkingsgraad van laadpunten in Nederland groeit elke dag. Maar het is goed om, net als bij elke auto, te kijken of de auto voorziet in wat je ermee wilt doen.

Ook belangrijk; niet alle oude generatie elektrische auto’s kunnen met een snellader over weg, dat is dus een goed punt om te checken. Benieuwd naar je opties voor laadpunten thuis of juist voor je organisatie op zoek? Je bent bij Ecotap aan het juiste adres!