Blog

Een tweedehands elektrische auto kopen? Zo scoor je de beste deal

Hoewel we bij Ecotap ‘elektrisch’ in ons bloed hebben, begrijpen we ook dat Nederland nog veel automobilisten heeft die niet elektrisch rijden of niet op zoek zijn naar een nieuwe (elektrische) auto.

Gebruikte auto – de financiën 

Wanneer je op zoek gaat naar een auto, is je beschikbare budget (wat wil je maximaal uitgeven) veelal leidend. Houd dat ook zo, want je hebt dit bedrag niet voor niets bepaald. Dat geeft je ook de houvast om bij een onderhandeling op je strepen te staan. Wanneer je daadkrachtig kunt en durft vast te houden aan je budget, voorkom je dat je teveel betaalt (of simpelweg een te dure auto koopt.)

Vergelijk

Anno nu begint een nieuwe auto kopen, zeker bij gebruikte auto’s, vaak online. Dus vergelijk, bekijk wat voor auto je zou willen en hoe dit zich verhoudt tot je budget. Dus hoe ‘oud’ moet je ze gaan zoeken om binnen je budget te blijven. Maar vergelijk ook gereden kilometers, onderhoud, etc.

Ga uitgebreid proefrijden

Wanneer je een serieuze kandidaat hebt, ga dan proefrijden. Zorg dat je de auto voelt en liefst ook gebruikt zoals je hem zou gebruiken. Dat betekent dat als je kinderen hebt, je deze ook gerust meeneemt naar de proefrit.

Tijdens zo’n proefrit heb je dan ook de tijd om te ervaren, luisteren, ruiken. Zet je zintuigen aan het werk:

  • Hoor je rare geluiden?
  • Ruikt de auto fris? (een auto waarin is gerookt of bijvoorbeeld waarin huisdieren worden vervoerd, ruiken ook zo. En die geur blijft. Een muffe lucht kan duiden op vocht)
  • Werken de basisvoorzieningen, zoals ramen, verlichting, het verzetten van de stoelen, airco, etc.
  • Hoe voelt de rem, de wegligging en wat hoor je als je wat meer toeren maakt?

Ga nooit alleen

Een auto verkopen is een commerciële zaak waarbij de verkoper uiteraard het doel heeft een goede prijs voor de auto te krijgen. Buiten alles wat je zelf kunt checken, is het altijd zinvol om met tenminste een andere persoon te gaan.

Niet alleen zien 2 mensen meer dan 1, maar een verkoper is ook minder geneigd te verzanden in gladde praatjes OF kleine leugentjes als er meerdere toehoorders zijn. En samen een onderhandeling doen is altijd eenvoudiger dan alleen.

Check de auto uitgebreid

Naast je proefrit ervaringen kun je tal van zaken checken om je van je aankoop te verzekeren:

  • Check het onderhoudsboekje; is er regelmaat onderhoud gepleegd, welke reparaties zijn uitgevoerd, hoe verliep de APK.
  • Controleer de verkoper; is er online een check gedaan op betrouwbaarheid, hoe zijn ervaringen van anderen, hoe lang is de verkoper al eigenaar van deze auto.
  • Check de auto op schade. Ook zonder dat je expert bent zijn veel zaken zelf te achterhalen. Van kleurverschillen naden of kieren in plaatwerkdelen tot kleine deukjes en krassen.
  • Kijk onder de motorkap of er geen lekkages zijn.

Toch nog twijfels? Dan kan een aankoopkeuring je zekerheid bieden. Voor iets minder dan 100,= kun je zo’n aankoopkeuring laten doen waarbij ook zaken aan de motor (die je zelf niet zomaar ziet) aan het licht komen. Zeker als het over een duurdere aankoop gaat (of bijvoorbeeld klassieke auto’s) kan dit een verstandige keuze zijn.

Zoek je na aankoop van je elektrische occasion een oplaadpaal voor thuis?