thuisladen
Eigen parkeerplaats belangrijke factor voor toekomstige elektrische rijder

Het aandeel elektrische auto’s binnen Nederlandse mobiliteit groeit nog steeds en dat gaat uiteraard niet zomaar stoppen. Natuurlijk wordt er met grote regelmaat via onderzoeken en bevragingen gekeken naar hoe Nederlanders denken over elektrisch rijden en hoe zij de mobiliteitstoekomst zien.

Zo bekeek recent de ANWB in hun jaarlijkse Elektrisch Rijden Monitor in hoeverre parkeeropties van invloed zijn op de keuze (reeds gemaakt of de overweging) om elektrisch te rijden wordt beïnvloed door zaken als laadpunten en parkeren. En de uitkomsten spreken boekdelen.

Een eigen oprit of privé parkeerplaats is een belangrijke factor.

Misschien niet zo verrassend, maar de verschillen blijken significant. Mensen die bezitten over een privé parkeerplaats of een eigen oprit hebben, rijden veel vaker dan gemiddeld elektrische auto’s OF overwegen de overstap naar elektrisch vele malen vaker en sneller dan andere rijders.

Het belangrijke voordeel van een eigen laadmogelijkheid (en dus geen afhankelijkheid) lijkt de keuze voor de overstap van brandstof naar elektriciteit een stuk eenvoudiger te maken. Wanneer daar ook nog het bezit van zonnepanelen bovenop komt, schieten cijfers nog verder omhoog. Enkele cijfers:

  • Circa 40% van de Nederlanders beschikt over eigen parkeergelegenheid
  • Van die 40% rijdt circa 6% nu elektrisch.
  • Slechts circa 1% van de Nederlanders zonder eigen parkeerplaats rijdt elektrisch.
  • Van de mensen met een eigen parkeerplaats overweegt ruim 29% om binnen nu en 5 jaar elektrisch te gaan, 9% zelfs binnen 1 a 2 jaar.
  • Mensen zonder eigen parkeergelegenheid zitten wat lager; 22% en 5%.

Wat zijn de voordelen van een eigen parkeergelegenheid?

Het klinkt heel logisch – een eigen plek geeft je de ruimte om lekker zelf je zaken te regelen, zonder ook maar enige afhankelijkheid van andere partijen of medegebruikers. De meest gedeelde beweegredenen zijn dan ook als volgt:

  • Je hoeft niet te wachten op anderen om te laden. Die zekerheid heb je bij een publieke laadpaal niet.
  • Je bent niet afhankelijk van de beschikbaarheid en (aankomende) aanwezigheid van laadpunten dicht in jouw buurt
  • Voor eigen stroom betaal je minder dan bij een publieke laadpaal wat het elektrisch rijden simpelweg (nog) goedkoper maakt.

Met name vanuit dat kostenperspectief is de combinatie van een eigen parkeerplaats of oprit met je eigen zonnepanelen een hele logische. Laden met zonne-energie is financieel nog aantrekkelijker (goedkoper). Dat zien we terug in de cijfers (47% van de mensen met eigen parkeerplaatsen hebben ook zonnepanelen. Daarvan rijdt ruim 11% al elektrisch).

Je eigen laadpunt

Ben je op zoek naar een eigen laadpunt of wil je weten welke opties je hebt voor laadoplossingen bij bedrijven? We komen graag met je in contact!