3
Elektrisch rijden en wintersport: Tips voor een zorgeloze reis

We weten allemaal dat de wintervakantie in volle gang is en met die winterpret komt ook de gevreesde ‘laadpaalstress’. Vooral als je van plan bent om door Europa te cruisen met je elektrische bolide. Vorig jaar zagen we veel mensen met een stekkerauto die voor de zomer toch maar even een benzineauto leenden of huurden, puur om niet ergens op een buitenlandse snelweg vast te komen te zitten met een lege accu. Geen pretje, toch?

Het idee van een wintersporttrip met je elektrische bolide klinkt tegenwoordig als muziek in de oren. Maar voordat je de sneeuw in duikt, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden om je rit soepel te laten verlopen.

1. Routeplanning en laadstops

Een goede routeplanning is cruciaal. Zorg dat je op de hoogte bent van de locaties van de laadstations langs je route. Dit voorkomt onaangename verrassingen en lange wachttijden.

2. Koude Invloed op actieradius

Het is algemeen bekend dat de prestaties van elektrische auto’s kunnen variëren afhankelijk van de weersomstandigheden. In het bijzonder kan de actieradius van een elektrische auto met wel 30% afnemen in koude omstandigheden.

Elektrische auto’s zijn afhankelijk van hun batterijen voor aandrijving, en net als alle batterijen, kunnen deze worden beïnvloed door de temperatuur. Bij koud weer kunnen de chemische reacties in de batterij vertragen, wat resulteert in een verminderde capaciteit en efficiëntie. Dit kan leiden tot een afname van de actieradius van de auto met wel 30%.

3. Laadmogelijkheden op bestemming

Check vooraf of je accommodatie laadmogelijkheden biedt. Het is een bonus als je bij je verblijfplaats kunt laden, zodat je de batterijen ’s nachts kunt bijvullen.

4. Laadpassen en adapters

Neem meerdere laadpassen en verschillende kabels/adapters mee. Niet alle laadstations hebben dezelfde vereisten, dus een beetje variatie kan je veel gedoe besparen.

5. Volle accu bij vertrek

Dit is natuurlijk een inkoppertje! Begin je reis met een volledig opgeladen accu. Dit is de beste start voor een stressvrije rit naar je wintersportbestemming.

Laadinfrastructuur in Europa

De groei van laadpalen in Europa is indrukwekkend, maar de situatie varieert sterk tussen landen, vooral tussen West- en Oost-Europa.

Huidige Situatie

Voor snelladen langs de Europese snelwegen kun je bij verschillende aanbieders terecht, waaronder  Ecotap natuurlijk. Een groot voordeel is dat deze grotere stations vaak alle Europese laadpassen accepteren.

Toekomstige ontwikkelingen

De Europese Unie heeft plannen om in 2026 elke 60 kilometer een laadstation langs belangrijke wegen te hebben. Dit betekent een aanzienlijke uitbreiding van het aantal laadstations. De toekomst belooft ook nieuwe technologieën zoals inductieladen, waarbij draadloos opladen mogelijk wordt.

Een duurzame wintersportreis

Het rijden naar je wintersportbestemming met een elektrische auto is tegenwoordig goed te doen, mits je goed voorbereid bent. Met de groei van laadstations in Europa en toekomstige ontwikkelingen in laadtechnologie, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor duurzame reizigers. Dus, pak je snowboard of ski’s en geniet van je milieuvriendelijke rit naar de sneeuw!