Car and light on the road.
Elektrisch rijden in de toekomst – waar gaan we naar toe?

Natuurlijk ademen we bij Ecotap ‘elektrisch’ en is het vast geen verrassing dat wij als geen ander de trends en ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden (en dus laden!) volgen.

Dat het aantal elektrische auto’s in de wereld sterk stijgt is geen nieuws meer. Maar rondom elektrisch rijden en laden gebeurt er nog veel meer. Hoog tijd dus om je mee te nemen in de verwachtingen en ontwikkelingen in rijden en elektrisch laden van de toekomst…

De grote lijnen – uitbreiding en ontwikkeling in elektrisch rijden

Naast de sterke groei in het aantal mensen dat kiest voor elektrisch rijden, is er meer ontwikkeling. Auto’s kunnen steeds langer rijden zonder te laden en zijn voorzien van steeds meer opties. En naast dat minder vaak laden nodig is, breidt tegelijkertijd de laadcapaciteit van het netwerk in Nederland EN daarbuiten steeds verder uit.

Dat zie je niet alleen aan het aantal mensen dat een laadpaal voor thuis heeft, maar vooral ook in de dekkingsgraad onderweg, bij organisaties of gelegenheden en bij parkeergelegenheden. Rijden wordt dus makkelijker, laden ook.

Merken gaan mee
Automerken mengen zich toenemend in het elektrisch vervoer, doordat het aanbod steeds verder verruimt. Dat wil niet alleen zeggen dat meer mensen een elektrisch alternatief biedt, maar ook dat binnen diverse segmenten nu elektrisch een optie is, van compact tot luxe.

Ook qua prijzen wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker omdat aankopen eenvoudiger wordt en andere brandstoffen hoger geprijsd zijn dan ooit tevoren. Daarmee, in combinatie met een groeiende tweedehandsmarkt, zien we ook dat particulieren vaker gaan kiezen voor elektrisch.

Wat betekent dit voor de toekomst en wat mogen we verwachten?

Voortbordurend op bovenstaande, zijn er een paar zaken helder die we zeker gaan zien in de komende jaren:

  1. Elektrisch rijden zal blijven groeien

Niet alleen groeit het bewustzijn onder mensen over de keuzes die zij maken, het aanbod is er naar. Een elektrische Twingo of Dacia maakt elektrisch rijden steeds haalbaarder. En hoewel op dit moment deze qua actieradius nog lager uitvallen dan de luxe modellen, staat ook die ontwikkeling niet stil.

2. Technologie en doorontwikkeling in alle lagen

De tijd dat geavanceerde technologieën alleen waren weggelegd voor de grote, dure modellen is voorbij. Steeds meer vinden deze hun weg naar betaalbaardere modellen. En dat heeft weer tot gevolg dat voordelen zoals sneller kunnen laden ook voor de compactere elektrische auto beschikbaar is. En die trend zullen we alleen maar verder doorgevoerd zien worden in de komende jaren.

3. Het occasion aanbod groeit

We haalden hem al even aan, maar dit gaan we zonder twijfel terug zien. Waar we in de eerste lijn veel zagen dat gebruikte elektrische auto’s naar het buitenland gingen (en nog steeds wel gaan), groeit de tweedehands markt in elektrisch rijden in Nederland, met alle voordelen van dien.

Ook de niet-leaserijder (zakelijk of private) krijgt zo steeds meer kansen voor elektrisch te gaan. En met de hoge brandstofprijzen, is dat besef bij velen steeds nadrukkelijker aanwezig. Zeker nu de veelgehoorde drempel ‘duur in aanschaf’ steeds minder valide wordt.  

Bij elektrisch rijden hoort laden. En ook al lijkt het zo’n simpel principe, er zijn tal van opties. Zowel zakelijk, als prive als voor publieke ruimten zijn er opties. Ben je benieuwd naar de opties voor laadpunten bij je bedrijf of bij je thuis? Neem dan eens contact op of neem een kijkje op onze website voor een eerste inzicht in je opties.