chuttersnap-xfaYAsMV1p8-unsplash
“Elektrisch rijden in Nederland: dit zijn de subsidies in 2023”

Als je in Nederland woont en overweegt om over te stappen op elektrisch rijden, dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in de beschikbare subsidies. Gelukkig zijn er een aantal subsidies beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van de overstap naar elektrisch rijden. Hieronder een overzicht van enkele subsidies die momenteel beschikbaar zijn:

Korting op de aanschafprijs van elektrische voertuigen:

De overheid biedt een korting op de aanschafprijs van elektrische voertuigen via het Elektrisch Rijden Subsidie-Arrangement (ERSA). De hoogte van de korting is afhankelijk van het type voertuig dat je aanschaft.

Fiscale voordelen:

Als je in Nederland elektrisch rijdt, dan kun je profiteren van lagere belastingen, zoals lagere motorrijtuigenbelasting en lagere bijtelling voor de zakelijke rijder.

Laadinfrastructuur subsidies:
Als je een bedrijf hebt of als je als particulier wilt investeren in het opzetten van laadpunten voor elektrische voertuigen, dan kun je in aanmerking komen voor subsidies via het Programma Laadinfrastructuur (PLI).

Gratis parkeren:
In sommige steden in Nederland kun je als eigenaar van een elektrisch voertuig profiteren van gratis parkeerplekken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beschikbare subsidies kunnen veranderen, dus het is het beste om regelmatig te informeren naar de laatste subsidies voordat je een aanschaf doet. Er zijn vaak specifieke voorwaarden verbonden aan de subsidies, dus het is belangrijk om deze goed te lezen voordat je een aanvraag indient.

MIA/VAMIL
Alle Ecotap laadsystemen zijn geschikt voor het OCPP 1.6 json.
Dit betekent dat hiermee voldaan wordt aan de voorwaarden om hiervoor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) aan te vragen.

Laadpalen netwerk in Nederland in 2023

Gelukkig zijn er al talloze laadpalen beschikbaar in Nederland, en de verwachting is dat dit aantal in de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Er zijn verschillende partijen die werken aan de uitbreiding van het laadpalen netwerk in Nederland, zoals de overheid, energiebedrijven en zelfs gemeenten. Dit betekent dat er steeds meer laadpalen beschikbaar zullen zijn, zowel in steden als langs de snelwegen.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat er steeds meer openbare laadpalen beschikbaar zullen zijn die zijn uitgerust met verschillende soorten aansluitingen, zodat elektrische voertuigen met verschillende types aansluitingen kunnen worden opgeladen.

In samenvatting zijn er al talloze laadpalen beschikbaar in Nederland en de verwachting is dat dit aantal in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar en steeds meer openbare laadpalen zullen zijn uitgerust met verschillende soorten aansluitingen.

Er doelstellingen geformuleerd door de Nederlandse overheid met betrekking tot het aantal laadpalen in het land. Zo heeft de overheid als doel om in 2030 ten minste 400.000 laadpunten beschikbaar te hebben, waarvan minimaal 200.000 snellaadpunten. Dit betekent dat er in de komende jaren waarschijnlijk nog meer laadpalen zullen worden geïnstalleerd in Nederland.

Als je overweegt om over te stappen op elektrisch rijden, dan hoef je je dus geen zorgen te maken over het vinden van een laadpunt onderweg!

Dan nog even dit, wist je dat:

Laadpalen bij nieuwbouw

Laat je een nieuw bedrijfspand bouwen met meer dan 10 eigen parkeerplaatsen op hetzelfde terrein? Dan ben je verplicht minimaal 1 laadpaal hebben. En 1 op de 5 parkeerplaatsen moet een aansluiting hebben voor een laadpaal.

Laadpalen bij grote verbouwing

Laat je jouw bedrijfspand met meer dan 10 parkeerplaatsen ingrijpend verbouwen? Dan moet je minstens 1 laadpaal laten plaatsen.

Een ingrijpende renovatie is als je meer dan 25% van de buitenkant van het gebouw (gebouwschil) gaat verbouwen of groter maakt.

Laadpalen bij alle bedrijfspanden in 2025

Heb je een bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen? Ook dan moet je vanaf 2025 minimaal 1 laadpaal hebben.Wil je meer weten over het aanleggen van laadpalen bij je bedrijfspand neem dan contact met ons op.