bernd-dittrich-e1G3f5vP9gI-unsplash-scaled-pvrl3hv3fn8w0zk7c497qxbyr74wo85rupn8fnczvk
Elektrische bestelwagens in hogere versnelling

De ontwikkelingen in elektrisch rijden blijven vanzelfsprekend niet steken bij de personenauto. De noodzaak, het nu en de wensen om elektrisch rijden toegankelijk en mogelijk te maken voor andere manieren van vervoer (zoals bedrijfsvervoer) zijn niet nieuw. Toch ontwikkelt de markt voor elektrisch rijden in bijvoorbeeld bestelbussen zich anders dan de particuliere markt, onder andere door de drijfveren van lease bij personenauto.

Maar merken maken zich duidelijk op voor een groenere zakelijke toekomst nu het aanbod elektrische auto’s voor zakelijk vervoer significant aan het groeien is. De keuze om voor een elektrische bedrijfswagen te gaan, lijkt dus steeds voor de hand liggender. En dat heeft zo zijn redenen.

Duurzaamheid als onderdeel van je bedrijf

Het hoeft niet sterk ideologisch te zijn in je bedrijfsvisie dat je met aandacht voor de wereld om je heen zaken wilt doen. Een duurzaamheidsoogpunt vinden we bij steeds meer bedrijven terug en dat moet natuurlijk meer zijn dan een leuk idee op papier of website. De manieren waarop mobiliteit wordt ingestoken, is een onderdeel waar veel naar wordt gekeken, en daar hoort dus ook de bedrijfswagen(vloot) bij.

Omdat ook gemeenten en overheid door middel van subsidie hun weg vinden richting bedrijfsvervoer, is de keuze voor veel bedrijven soms helemaal niet zo moeilijk en zijn ook de kostenoverwegingen eerder een voor- dan een nadeel geworden. Elektrisch rijden wordt steeds toegankelijker en daarmee verschuift ook het prijsaspect.

Ook niet onbelangrijk zijn de politieke geluiden die naast de gewone personenwagen-leaseauto die vanaf 2025 elektrisch moet zijn, ook de bedrijfswagens naar verplicht elektrisch moeten (mogelijk vanaf 2027).

Milieuzones

Bedrijven die veel te maken hebben met vervoer binnen steden hebben de afgelopen jaren al vaker de keuze moeten maken voor groenere alternatieven (nieuwe auto’s bijvoorbeeld) simpelweg omdat de steeds verder aangescherpte milieuzones het onmogelijk maken om met zomaar een auto binnen te komen.

Het aantal en het formaat van milieuzones groeit elkaar jaar in Nederland en daarbuiten en dat maakt de noodzaak tot handelen voor bedrijven die zich daarin bevinden, groot. Elektrische bedrijfswagens passen dus prima in die keuze en zijn een zeer goede optie voor de korte EN lange termijn.

Actieradius en laadinfrastructuur

Dezelfde twijfels die we tot voor kort van particuliere rijders hoorden, zijn natuurlijk ook nog steeds van belang voor de bedrijfswagenbestuurder. Je wilt voldoende afstand kunnen maken om effectief je werkdag in te delen.

De ontwikkelingen aan elektrische auto’s hebben daarin een groot verschil gemaakt, nu de gemiddelde actieradius van auto’s sterk is verbeterd. Tegelijkertijd praten we met name in Nederland en Europa OOK nog eens over een dagelijks groeiend netwerk van laadpunten, wat de optie om te (snel)laden eenvoudiger en bereikbaarder maakt dan voorheen.

Meer over elektrisch rijden in bestelwagens? Vraag eens een adviesgesprek aan en laat ons met je meedenken over de juiste oplossingen voor je bedrijf.