Wereldwijd is het afgelopen decennium (gelukkig) veel aandacht gekomen voor de status van ons milieu, ons leven in de toekomst en daarbij ingezoomd op uitstoot en vervuiling.

Ook in Europa ligt er daarom veel focus op milieuregels en met name de rol die autoverkeer speelt in uitstoot. Veel vakantiegangers hebben zich afgelopen vakantieperiode dan ook met regelmaat vergist doordat ze met hun oudere auto bepaalde zones niet in mochten of te maken kregen met extra vignet regels. Met name grote steden houden hun centra steeds meer autovrij of leggen beperkingen op. Automobilisten die elektrisch rijden hebben natuurlijk niets te vrezen, maar dat is niet bij iedereen het geval. Daarom in dit blog een aantal Europese landen op een rij MET de bijbehorende milieu- en emissieregels.

België

België kent zogeheten LEZ-zones (lage emissie zones) in onder andere Antwerpen en Brussel. Dieselvoertuigen zonder euronorm hebben geen toegang. Vooral vrachtvervoer vereist een stevige upgrade in voertuigen. Ook oudere benzineauto’s worden geweerd; een voertuig van voor 1992 is niet welkom.

[/fusion_separator]

Duitsland

In Duitsland zijn de regels wat lastiger. Omdat voor ruim 75 steden een bepaalde beperking geldt met ieder een kleine variant op de regels. In veel steden is in elk geval een milieusticker nodig en zijn de regels in grote lijnen te vergelijken met die van België: Dieselauto’s van voor 2001 en benzineauto’s ouder dan 1993 zijn in de meeste gevallen niet welkom. De benodigde milieustickers zijn online te verkrijgen en op het niet hebben van een milieusticker staan boetes.

[/fusion_separator]

Frankrijk

Ook voor Frankrijk zijn stickers online verkrijgbaar. Dit zijn specifieke stickers voor Frankrijk; er is dus geen Europees vignet rondom emissiezones. Frankrijk werkt daarnaast met tijdelijke en permanente zones. Dat maakt het soms wat lastig om je goed voor te bereiden en vraagt opletten als Frankrijkreiziger! Door middel van de kleur van de sticker wordt getoond om welke leeftijd, type auto en uitstootniveau het gaat.

[/fusion_separator]

Italië

Ook Italië kent milieuzones. In sommige steden geldt zelfs een algemeen rijverbod voor het (historisch) centrum ten behoeve van veiligheid, gezondheid en toeristische sfeer. Zelfs lokale regels variëren sterkt en ook in Italië is het dus slim om je ogen op te houden of vooraf specifieke informatie te bekijken voor de locatie die je wilt bezoeken. Elektrische auto’s hebben, met uitzondering van de geheel autovrije zones, uiteraard maar weinig beperkingen in dit soort zones.

Spanje

In Spanje kennen enkele steden milieuzones, maar wordt ook gewerkt met zones waar alleen vergunninghouders mogen komen. Ook in Spanje wordt met verschillende kleuren stickers gewerkt op basis van bouwjaar en de euronorm (verbruik) van de auto. Net als in Frankrijk worden sommige zones bij hoge vervuilingsmomenten tijdelijk tot zone verklaard in plaats van een permanente milieuzone.

De toekomst is elektrisch rijden

De elektrische auto is de toekomst van personenvervoer nu we allemaal weten wat uitstoot doet met ons milieu, onze wereld en onze gezondheid. Steden bewaken daarom ook steeds beter de gezondheid van bezoekers en inwoners. Wanneer je als particulier overweegt om elektrisch te gaan rijden, of je wilt hierover in gesprek met je werkgever, ook dan kun je terecht bij Ecotap!

Bekijk onze opties voor elektrisch rijden en voel je altijd vrij een vraag aan ons te stellen!