Fiscale bijtelling in 2018…hoe zit het nu precies?

 

Leasen blijft ook de komende jaren nog steeds een populaire manier van autorijden. Er gaat wel wat veranderen, nu de overheid al enige tijd actief nadenkt over de bijtelling. Dit jaar heeft dat een aantal wijzigingen tot gevolg, die we graag voor je op een rij zetten:

Hoe wordt fiscale bijtelling berekend?

Fiscale bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde van de auto. Deze percentages zijn door de Rijksoverheid vastgesteld en zijn afhankelijk van de datum waarop de auto voor de eerste keer op kenteken is gezet en van de CO2-uitstoot van het voertuig.

 

Vervolgens wordt de fiscale bijtelling als volgt berekend:

fiscale waarde van de auto maal percentage bijtelling – eventueel eigen bijdrage is gelijk aan bruto fiscale bijtelling.

Als je niet meer dan 500 privékilometers rijdt

Rijd je met de auto van jouw werkgever omgerekend naar een heel kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers? En kun je dat overtuigend bewijzen? Dan hoeft jouw werkgever niets bij uw loon te tellen.

Wijziging bijtellingspercentage

Wanneer een auto ná 1 juli 2012 voor de eerste keer te naam is gesteld, geldt het bijtellingspercentage voor 60 maanden. Daarna moet opnieuw gekeken worden in welke bijtellingscategorie de auto valt.

Is de auto vóór 1 juli 2012 te naam gesteld, dan blijft het bijtellingspercentage gelden tot uiterlijk 31 december 2018.

Bijtelling volledig elektrische auto in 2018

Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een vol elektrische auto is 4%, net als in 2017. Dit blijft zo tot en met 2020. Het kabinet wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren. En draagt zo bij aan een beter klimaat en milieu.

In 2018 is het bijtellingspercentage voor nieuwe plug-in hybride en zuinige auto’s is 22%. De bijtelling voor plug-in hybrides blijft 22% tot 2020. Een plug-in hybride auto heet ook wel een plug-in hybrid electric vehicle (PHEV).

Het blijkt dat plug-in auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan verwacht. Daardoor zijn ze minder energiezuinig en milieuvriendelijk. Daarom bouwt het kabinet de belastingvoordelen voor plug-in auto’s af

By |2018-02-19T07:39:13+00:00februari 19th, 2018|Algemeen Nieuws, Blog|Reacties uitgeschakeld voor Fiscale bijtelling in 2018…hoe zit het nu precies?

About the Author: