0-9-scaled.jpg
Het wagenpark van de toekomst – hoe maken we het duurzaam?

Er gebeurt een hoop op het vlak van duurzaamheid. In allerlei aspecten, op allerlei vlakken en in allerlei aspecten van ons zakelijke en persoonlijke leven. En hoewel elektrisch rijden daar natuurlijk heel goed in past, zijn er meer zaken die onze mobiliteit duurzamer kunnen en moeten maken. De wereld om ons heen verandert en wij veranderen mee. In wat we belangrijk vinden, in hoe we zaken vorm geven en de keuzes die we maken. Wij als persoon, maar ook als de bedrijven die we voeren. Dus.. hoe doen we dat?

1. Elektrisch rijden

Ja, open deur. Maar wel degelijk een deur. Elektrisch rijden is een belangrijke stap voorwaarts in (auto)mobiliteit die beter past bij een gezonde toekomst van ons en onze leefomgeving. En hoewel ook daar natuurlijk nog uitdagingen te overwinnen zijn en we continu streven naar nog groenere opties, hoort elektrisch rijden in dit rijtje thuis. Laden, niet tanken.

Niet gek dus ook dat de overheid vanaf 2025 zich erop richt alle nieuwe (lease)auto’s volledig elektrisch te maken en de traditionele verbrandingsmotoren in de ban te doen.

2. Mobiliteitsbudget in plaats van de geijkte leaseauto

Auto rijden is in de toekomst niet per definitie de belangrijkste manier van vervoeren. Hoewel voor veel mensen die wat verder van hun werk wonen de auto nog steeds het grootste aandeel in hun woon-werkverkeer betreft, wordt voor de toekomst meer op ‘de mix’ ingezet.

Het mobiliteitsbudget in plaats van de leaseauto is daar een eerste stap in die stimuleert om (ook) andere keuzes te maken. En dat kan veelzijdig zijn. Nieuwe vormen van samen reizen, incidenteel het OV gebruiken en bijvoorbeeld het inzetten van de fiets voor kortere routes vanuit een gezamenlijk budget aan mogelijkheden. Of het simpelweg naar eigen inzicht inzetten van een budget naar de kaders die een bedrijf stelt – ook als dat betekent dat je wat vaker met een collega samen rijdt.

In de toekomst ligt het zwaartepunt op manieren van reizen die effectiever en/of minder belastend zijn voor de omgeving, met een overkoepeling van flexibiliteit – zelf kiezen en samenstellen binnen een groener kader.

3. Geen eigen of een ander wagenpark

Op basis van de bovenstaande punten kun je je voorstellen dat het traditionele wagenpark er over enkele jaren niet meer is, in elk geval niet in deze exacte vorm.

In het minst vooruitstrevende geval worden benzine- en dieselauto’s toenemend vervangen door elektrische varianten. In meer vooruitstrevende gevallen ga je naar de flexibele en wisselende vormen van mobiliteit die ook naast de auto bestaan.

Dat betekent ook dat het wagenpark er anders uit gaat zien, de manier van beheren er anders uit gaat zien en dat bedrijven zich echt kunnen onderscheiden van andere organisaties in hun manier van handelen en faciliteren op dit vlak.

4. Elektrische mogelijkheden voor je bedrijf

Wil je weten wat je kunt doen om je werknemers en gasten meer van dienst te zijn in elektrisch laden? Wil je graag laadpunten laten personaliseren? Wil je weten welke laadopties het beste passen bij je bedrijf, doelgroep en/of locatie? We denken graag met je mee! Neem gerust eens contact op.