photo-1533468659570-9cc9354310e4
Is er nog toekomst voor de verbrandingsmotor?

Eerder schreven we al over de enorme keldering van het marktaandeel van de dieselauto die snoeihard in ongenade is gevallen in de afgelopen jaren. En met de enorme groei in elektrisch rijden, lijken vrijwel alle partijen met een mening te stellen dat het aandeel in elektrische auto’s alleen nog maar verder gaat stijgen.

Toegegeven; er is natuurlijk ook tegengeluid over met name de haalbaarheid en opschaalpotentie op korte termijn. Enerzijds door vragen wat dit vraagt van ons energienetwerk en anderzijds over de dekking van laadpunten. Maar dat elektrisch de toekomst wordt, zijn we het over eens. Maar wat betekent dat dan voor de verbrandingsmotor? Zien we die voor eeuwig verdwijnen of is er meer?

Benzine- en dieselmotoren

Voor de verbrandingsmotor waar we in eerste instantie aan denken, voor benzine en diesel, lijkt de langste tijd geweest te zijn. Dat zeggende; denk niet dat we binnen 5 jaar van alle nieuwe auto’s met verbrandingsmotor af zijn. Voorlopig worden er nog steeds benzineauto’s gemaakt en verkocht. En ook die motoren worden nog steeds door merken aan investeringen en ontwikkelingen onderworpen. We nemen dus niet zomaar afscheid!

De verbrandingsmotor an sich heeft echter ook nog bredere kansen voor ‘nieuwe’ toepassingen.

Weg vrij voor waterstof

Diverse fabrikanten werken al aan manieren om waterstof als brandstof te gebruiken (en daar zijn dus ook echt al mogelijkheden toe). Zo heeft Toyota al sinds 2017 verbrandingsmotoren op waterstof. De voordelen voor deze toepassing zijn groot omdat deze opties net als elektrisch rijden vele malen schoner is dan de traditionele verbranding van benzine of diesel.

Met een ander brandstoftoevoer- en injectiesysteem kan waterstof rechtstreeks als brandstof worden gebruikt. En wat veel autoliefhebbers een enorme plus vinden; er blijft sprake van motorgeluid. Iets dat sommige mensen toch wel een beetje missen aan het elektrische rijden.

Zonder al teveel de techniek in te duiken, zien merken kansen voor de verbrandingsmotor, maar wel op een andere manier dan voorheen (en nu nog) het geval is. Verliezen we op korte termijn de verbrandingsmotoren die we kennen; zeker niet. Hoewel de opmars van elektrische auto’s significant is, gaan de traditionele auto’s echt niet zomaar ons beeld uit. Maar kijkend naar de verdere toekomst is de noodzaak van schoner rijden onmiskenbaar en daar passen de huidige motoren niet in.

Groener rijden met elektrisch

Wanneer je overweegt de overstap te maken naar elektrisch rijden als particulier, of je zoekt als organisatie, instelling of gemeente naar opties voor het invullen van een laadbehoefte; we denken graag mee.

Als geen ander weet ons team mee te denken, afwegingen en invullingen helder weer te geven en de beste oplossing samen te stellen. Neem contact op met ons team voor meer informatie.