Laadpunt activeren

Om uw laadpunt te kunnen gebruiken dient u dit eerst te activeren in 2 verplichte stappen:

1. Maak een account aan

Let op:
indien u een pas van een leasemaatschappij krijgt (of al in bezit heeft), dan dient u geen gebruik te maken van de Ecotap-laadpassen!

2. Bel de Helpdesk tijdens kantooruren om uw laadpunt te activeren: 0411-74 50 20 (ma t/m do 8.30-17.00 uur, vrij 8.30-16.00 uur). In het weekend is het niet mogelijk uw laadpunt te activeren.
Of vul samen met uw installateur het volgende formulier in. (wij verwerken uw aanmelding dan zo snel mogelijk binnen kantooruren)

Voor vragen:
Stuur een mailtje naar helpdesk@ecotap.nl
of bel naar +31 (0) 411 74 50 20

Vragen over laadpunten

1. Check of de schakelaar in de meterkast is ingeschakeld

2. Check of de aardlek-schakelaar in het laadsysteem is ingeschakeld (bekijk instructiefilmpje)

Het laadpunt nummer is te vinden op het domingplaatje van het laadstation. Het domingplaatje omvat ook het LED lampje.

Verder staat er een module nummer aan de binnenkant van de stekkerdeksel of in de houder van de stekker in het geval uw laadsysteem met een vaste kabel is uitgevoerd.

Na activatie van het laadpunt middels onze helpdesk zorgen wij ervoor dat elke maand een factuur wordt gestuurd naar de bankrekening die bij de laadpas hoort. Wanneer u een pas van een leasemaatschappij gebruikt, gaat de rekening naar uw leasemaatschappij. Tegelijkertijd wordt een creditnota van hetzelfde bedrag naar het restitutie account gestuurd. Wanneer u de eigenaar van een laadpunt bent, is dit uw privé bankrekening. Op deze manier wordt u elke maand gecompenseerd voor elektriciteitskosten van het laden thuis.

Als het laadpunt uw eigendom is, dan kunt u deze meenemen naar uw nieuwe woning. Neem contact op met onze helpdesk als u niet zeker weet of het laadpunt uw eigendom is. Wij raden u aan om de hulp in te roepen van een elektricien die vertrouwd is met het product. Zodra het laadpunt bij uw nieuwe woning is geïnstalleerd kan het adres door de onze helpdesk worden gewijzigd.

Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto op te laden. Deze zijn in te delen op basis van laadsnelheid:

 1. Laden via het standaard stopcontact – Een elektrische auto kan geladen worden via een regulier stopcontact. Echter is dit ook veruit de meest langzame en vooral de minst veilige manier. Een gemiddelde elektrische auto zal op deze manier binnen 6 tot 12 uur volledig opgeladen zijn.
 2. Laadpalen (Wisselstroom / AC)  – Een (Ecotap) laadpaal biedt de mogelijkheid om een auto snel en bovenal veilig op te laden. Het is echter lastig om een goed antwoord te geven op de vraag hoelang het duurt om een elektrische auto te laden.
  D
  e laadtijd is namelijk afhankelijk van het type en model van de auto, de aansluiting in uw meterkast en de laadkabel die u gebruikt. Weet in ieder geval dat alle Ecotap AC laadsystemen zijn voorbereid op 3×32 A (22kw)..
 3. Snellaadpalen (Gelijkstroom / DC)  – Het woord zegt het zelf al, het laden over gelijkstroom / DC is de snelste manier om een auto vol te krijgen. Helaas zijn er enkele elektrische auto’s die nog geen DC ingang hebben in de auto en enkel met optie 2 over wisselstroom / AC kunnen laden. De daadwerkelijke snelheid en laadtijd hangt af van veel factoren:
  – de maximale laadsnelheid van de auto
  – de SOC (state of Charge) van de batterij
  – de maximale snelheid van het laadstation. (bekijk de verschillende snelheden van ecotap snelladers hier).
 
 1. Koppel uw laadstekker in het laadpunt
 2. Koppel uw laadstekker in de auto
 3. Ga met uw pasje één keer over het scanpunt van het desbetreffende laadpunt.
 4. Wacht totdat u een piep hoort (binnen 3 seconden). Indien het lampje blauw wordt, begint het laadproces.
 5. U kunt het laadproces beëindigen door uw pasje weer over het scanpunt te laten gaan, te wachten op de piep en vervolgens de stekker te ontkoppelen.

Statusaanduiding

 • Knipperend Groen: Standby
 • Blauw: Laden
 • Knipperend Rood: Pas onbekend of kabel niet correct verbonden
 • Rood: Laadpunt niet Beschikbaar/Storing
 • Groen: Accu vol

 

Indien u al een Ecotap account heeft kunt via het contactformulier in uw account een aanvraag doen.
Het contactformulier vind u daar door rechtsboven in de groene balk op het envelop-icoontje te klikken.  
Geef hierin het aantal pasjes / sleutels aan die u wilt aanvragen.
De eerste 2 pasjes zijn gratis, daarna kosten ze € 2,- per stuk excl. BTW.
De prijs van een laadsleutel is € 5,95 excl. BTW.
Voor verzending naar het buitenland vragen we verzendkosten.