consumenten.png
Load balancing – wat is het en waarom wil je dat weten?

We hebben in eerdere artikelen al aandacht besteed aan de ontwikkelingen in elektrisch rijden. Niet alleen de auto’s zelf, maar ook het aandeel rijders in Nederland dat elektrisch gaat, gaat vooruit. Een goede ontwikkeling, zonder twijfel, maar daar horen wel wat uitdagingen bij. Meer stroomverbruik in heel Nederland en voor elk huishouden individueel. Je wilt natuurijk stroomuitval door het overbelasten van je netwerk voorkomen.

Welkom in de meterkast

Bij het installeren van een laadpaal is het belangrijk om goed t ekijken of de meterkast wel voldoende is afgesteld op de groeiende belasting van het stroomnetwerk thuis. Soms kan het nodig zijn om de meterkast te ‘verzwaren’. Niet per definitie wat je wilde toen je voor een elektrische auto koos waarschijnlijk. Een tweede overweging hierbij, zijn de gevolgen voor je energierekening (die stijgt).

Daarom is er een andere oplossing – Load Balancing.

Load balancing – wat is dat?

 Je kunt als alternatief kiezen voor een laadpaal met load balancing. In de basis zorgt deze functie ervoor dat er geen overbelasting van het stroomnetwerk ontstaat, omdat deze techniek ervoort zorgt dat stroom wordt verdeeld over het netwerk om overbelasting te voorkomen.

Je hebt hierbij 2 varianten:

  1. Statische load balancing

De installateur stelt het maximale vermogen in voor de beschikbare laadpunten door het verbruik van de laadpaal af te stemmen op de capaciteit van het stroomnetwerk.

  1. Dynamische load balancing

Bij de dynamische variant wordt er gemeten hoeveel stroom afzonderlijke apparaten in huis verbruiken. Wordt er op een moment in je huis veel stroom verbruikt, dan zorgt de load balancing er voor dat de laadpaal tijdelijk wat minder verbruikt. Dat betekent dat het laden van je auto op dat moment wordt vertraagd (of zelfs gestaakt), om vervolgens weer (sneller) verder te laden wanneer er stroom beschikbaar is, zoals ’s nachts.

Waarom load balancing?

Eigenlijk hebben we die vraag in bovenstaande uitleg al enigszins beantwoord. Met de behoefte aan meer stroom door het laden van je elektrische auto, is de kans op overbelasting van je stroomnetwerk groter; iets wat je wilt voorkomen. Je wilt ook niet hoeven nadenken of je wel je wasmachine kunt aanzetten omdat je je auto wilt laden.

Het alternatief van een verzwaarde meterkast is kostbaar en heeft als effect dat je ook in je rekening de pijn voelt. Bij load balancing zorg je er op een slimme manier voor dat je laadpaal (die je toch al moet laten plaatsen) reguleert dat er nooit een overbelasting plaatsvindt. Je laadt dus slim je auto op, waarbij gebruik wordt gemaakt van de voorhanden zijnde elektriciteit. Benieuwd naar de load balancing opties van onze laadpunten? Ons team vertelt je er vanzelfsprekend graag over!

Loadbalancer