Milieudefensie – 75.000 handtekeningen voor gezonde lucht

Bewoners uit heel Nederland kwamen op donderdag elf februari naar Den Haag om samen met Milieudefensie tijdens een actie meer dan 150 potten vol ongezonde lucht en 75.000 handtekeningen aan te bieden aan Tweede Kamerleden. Burgers willen snel maatregelen voor gezonde lucht.

De actie vond plaats voorafgaand aan het Algemeen Overleg over de leefomgeving van de vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu. In de potten hadden bewoners vervuilde lucht verzameld uit hun straat of gemeente. De potten werden in grote rekken op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer tentoongesteld, tijdens de actie.

Milieudefensie roept de Tweede Kamer op om de luchtkwaliteit te verbeteren en wil dat Nederland zo snel mogelijk gaat voldoen aan de richtlijnen voor gezonde lucht van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Twaalf miljoen Nederlanders zijn afgelopen jaar blootgesteld aan fijnstofconcentraties boven de adviesnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (20 µg/m3), meldt het RIVM. Fijnstof door verkeer veroorzaakt hart- en vaatziekten, chronische longaandoeningen zoals COPD, longkanker en vroegtijdige sterfte. Nederlanders die in de stad wonen (zo’n 40% van de bevolking) gaan gemiddeld 1,5 jaar eerder dood door luchtvervuiling.

Bron Milieudefensie.

About the Author: