Naar welk land kun je het beste op vakantie gaan met een elektrische auto ? Voor veel automobilisten met een elektrische auto is het best lastig om buiten Nederland op vakantie te gaan. Daarom een top 5 met landen die goede laadvoorzieningen hebben.

Autovakanties zijn populair. De auto is volgens het CBS met afstand het meest gebruikte vervoermiddel naar het vakantieadres. Bij meer dan de helft (55 procent) van alle zomervakanties van het afgelopen jaar was de auto het meest gebruikte transportmiddel.

Laadpalen

In veel landen zijn nog steeds weinig oplaadpunten. Daarnaast zijn niet alle laadstandaarden vertegenwoordigd in de verschillende landen en kan ook het betalen vaak nog een probleem zijn. Op de website Chargemap kun je bijvoorbeeld zien hoeveel laadpunten er wereldwijd zijn en hoe ze verspreid zijn per land, wat de laadsnelheid is en op welk soort locaties ze zijn geplaatst. Toch moet je altijd nog zelf controleren of het laadcontact van jouw auto geschikt is voor de laders op de plekken van jouw bestemming en op welke manier je bij de laders kunt betalen. Verder zijn er natuurlijk diverse aanbieders van laadpassen die samenwerken met buitenlandse partijen zodat sommige passen in diverse landen te gebruiken zijn. Tesla-rijders hebben het gemakkelijk: zij kunnen op het scherm in hun Model S precies controleren waar de Tesla Superchargers in Europa staan en hoeven voor het laden bij Tesla zelf niet te betalen. Het navigatiesysteem van de Model S rekent automatisch de snelste route uit, de duur van de reis en de benodigde laadstops.

Autovakantie

Duitsland, België en Frankrijk zijn de meest populaire vakantielanden bij de Nederlanders die kiezen voor een autovakantie. Daarnaast staan ook Oostenrijk en Italië hoog genoteerd op de lijst. De belangrijkste reden om te kiezen voor een autovakantie is de vrijheid. Veel mensen vinden het fijn om overdag flexibel te zijn tijdens hun vakantie.

1. Estland

De overheid in Estland heeft 165 snelladers geplaatst en is hierdoor één van de weinige landen met een landelijk dekkend snellaadnetwerk. De laadpalen staan onderling niet meer dan 60 kilometer uit elkaar. Eén probleem: tussen Estland en Nederland liggen Polen (54 laadpunten medio juli 2015), Litouwen (17) en Letland (22), waar het aantal laadmogelijkheden beperkt is. Reizen via Zweden en de boot nemen is dan een alternatief.

2. Noorwegen

Heel veel Noren rijden elektrisch en er zijn 1691 oplaadpunten waarvan 145 snelladers, wat relatief veel is voor een bevolking van maar 5 miljoen mensen. Dat veel Noren elektrisch rijden heeft niet per se te maken dat de bevolking zo milieuvriendelijk is, maar komt voornamelijk vanwege de aantrekkelijke privileges die de Noorse overheid de bevolking biedt. In de Noorse steden mogen elektrische auto’s gratis parkeren en over de busbanen rijden om files te vermijden.

3. Nederland

Op vakantie gaan met je elektrische auto is geen probleem in ons eigen land. Nederland is één van de koplopers op het gebied van elektrische mobiliteit. Op zeer veel plaatsen in Nederland zijn laadpalen te vinden. Ook op het gebied van snelladers hoeft de vakantieganger zich geen zorgen te maken. Het snel groeiende snellaadnetwerk van Allego bestaat uit bijna 50 snelladers en is altijd binnen bereik.

4. Frankrijk

Frankrijk is net als Nederland een voortrekker op het vlak van elektrische mobiliteit. De Franse autofabrikanten kwamen als één van de eerste met verschillende elektrische modellen op de markt. Frankrijk heeft 4514 oplaadpunten waarvan 140 snelladers. Met name de dekking in Zuid-Frankrijk is uitstekend. Om gebruik te maken van een laadpaal moet je een abonnement nemen met laadpas bij het desbetreffende laadnetwerk. De verschillende netwerken werken nog niet zodanig samen dat je met de verschillende pasjes overal kunt laden. Plan je reis goed voordat je op pad gaat.

5. Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk gaat de komende 5 jaar 500 miljoen pond investeren in de infrastructuur voor elektrische mobiliteit. Het zal dan ook niet zo lang meer duren voordat er een volledige landelijke dekking is. Het land heeft nu 1858 oplaadpunten waarvan 323 snelladers, waardoor je er prima met vakantie kunt.