Blog

Nieuwe elektrische auto naar nieuw prijsniveau

Geplaatst

Hoewel iedereen die enigszins de trends van elektrisch rijden volgt, is zich er van bewust van dat elektrisch rijden de afgelopen jaren niet alleen heel populair is geworden, maar vooral ook een stuk betaalbaarder en daarmee bereikbaarder voor een grotere groep mensen. Ook niet-zakelijk rijders kijken daarom steeds vaker naar een (soms tweedehands) elektrische optie.

In die ontwikkeling is recent een belangrijke nieuwe stap gekomen, in dit geval in de vorm van de Seat Mii die qua prijslijn al snel zo’n 7.000 lager ligt dan concurrenten. Maar bieden dergelijke auto’s ook het rijplezier en comfort dat we verwachten bij elektrisch rijden?

Het bereik
Een van de meest gehoorde vrezen bij elektrische auto’s is de actieradius; hoe lang kan ik rijden zonder te laden?
Zelfs bij een kleine auto en bescheiden accu is de actieradius meer dan acceptabel en weinig afwijkend van duurdere modellen.
Een ander voordeel is dat de kleinere auto’s als de nieuwe Mii vaak juist in de stad profiteren van het gasgeven/remmen wat ervoor zorgt dat je vaak nog veel verder kunt rijden.

Snelweg versus stad
Het grote voordeel van een klein en wendbaar autootje is natuurlijk dat het in drukke steden of op volle kruispunten heel prettig rijdt. Veel parkeerplaatsen zijn voor jou een makkie maar ook kleine en korte manoeuvres zijn met een kleine elektrische auto’s een eitje.
Omdat een elektrische auto vlot reageert en je dus zowel binnen de stad als daarbuiten snel op een mooie snelheid zit, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Gewicht
Een andere vraag die we ons vaak stellen is de impact van het accugewicht op het geheel, wat natuurlijk aardig wat effect kan hebben binnen zo’n kleine auto.
Hoewel in gebruikerstests in het geval van bijvoorbeeld de Seat Mii wel werd aangeduid dat in de bochten de auto wat log kan aanvoelen, zijn er buiten dat weinig nadelige gevolgen van het toegenomen gewicht..
Door het design neemt de accu geen wenselijke laadruimte in en kun je zelfs in deze kleine auto veel spullen kwijt. Hoewel het geen gezinsauto is (dat is de benzine variant ook niet) is het dus voor stadsrijders een hele prettige auto, zeker in de elektrische variant.

Wat gaat dit prijsniveau doen voor de markt?
Daar is vooralsnog geen antwoord op te geven. Hoewel een kleine en betaalbare elektrische auto als dit voor veel particulieren een enorme kans zijn om sneller de overstap te maken, is nog de vraag of dat op grote schaal gaat gebeuren. Omdat de voordelen vooral bij veel kilometers interessant worden, en dat bij uitstek vaak niet het geval is bij particuliere rijders, is dat nog even te bezien.

Wel kan dit model auto heel interessant zijn voor toch zakelijke rijders die niet in het klassement gezinsauto hoeven te of willen rijden en bedrijven die op die manier een stap in de groene richting willen zetten.

Laadpunt bij je bedrijf?
Op zoek naar laadopties bij je bedrijfspand? Er zijn diverse opties afhankelijk van de locatie.
We informeren je graag met de opties die het beste passen bij je situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *