chuttersnap-xfaYAsMV1p8-unsplash
Nieuwe generatie chauffeurs op weg naar elektrisch rijden

Wanneer we praten over de overstap naar elektrisch, denken we momenteel vooral aan 1. De leaserijder en 2. De 40+ automobilist die heel bewust particulier de overstap maakt naar een nieuwe of gebruikte elektrische auto.

De berichtgeving dat in hoog tempo automerken en leasebedrijven naar elektrisch overstappen en benzinemotoren (en diesel helemaal) steeds meer uit het leveringsaanbod gaan verdwijnen in de nabije toekomst, prikkelt echter een nieuwe tendens. Er is een hele nieuwe generatie automobilisten onderweg die straks vrijwel vanzelfsprekend elektrisch gaan rijden, simpelweg dat de way to go is.

Eerlijk is eerlijk, niet elke nu 16-jarige rijdt straks op zijn of haar 18e (of 17e) in een elektrische auto, maar de jongere kinderen na hen, gaan steeds meer te maken krijgen met de vanzelfsprekendheid van elektrisch.

Elektrisch rijden, elektrisch examen

Op dit moment wordt er nog zeer weinig rijles gegeven in een elektrische auto. Dat is natuurlijk niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat de gemiddelde examen-rijdende jongere vervolgens in een meerdehands-auto zijn of haar eerste kilometers gaat maken.

Die verschuiving komt er echter steeds meer aan.

Een tweede reden dat veel jongeren nu nog niet elektrisch willen rijden tijdens hun rijles, is omdat bij een rijles en rijexamen in elektrische auto’s, je automatisch een automaat rijdt. En door op die manier examen te doen, krijg je een aantekening in je zuurverdiende rijbewijs dat je niet in een schakelauto mag rijden. En op dit moment is de meerdehandse auto voor die groep rijders nog wel de voor de hand liggende keuze.

Elektrisch leren rijden

Elektrische auto’s rijden en ervaren wel degelijk anders dan de gemiddelde traditionele auto. Het snelle accelereren is in elektrisch rijden echt anders en hoewel dat snel went, kan een jonge, ‘gedreven’ chauffeur daarin zeker wat gewenning en coaching gebruiken.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor iedereen die elektrisch gaat rijden, ondanks voorgaande ervaringen, als het aankomt op je omgeving.

Hoewel het aantal elektrische auto’s enorm toeneemt, denken we bij auto’s nog steeds een geur en met name geluid. En een voetganger of fietser kan dan ook erg verrast worden door een elektrische auto bij wie dat ontbreekt – je hoort hem amper aankomen, terwijl de gemiddelde weggebruiker daar nog wel op is ingesteld.

Dat betekent dat je je als chauffeur van een elektrische auto daarvan bewust moet zijn – begrijp dat je dubbel alert moet zijn omdat je vaker dan in een traditioneel aangedreven auto, een verrassing kan zijn voor mensen om je heen.

Daarnaast is het natuurlijk handig om behendig te worden in het werken met een laadpunt, laadkabel en laadpas, zodat je volledig beheerst aan je elektrische ritten kunt beginnen. Meer over elektrisch rijden en de toekomst? Onze website is een bron van informatie en op ons blog delen we maandelijkse nieuwe informatie!