Blog

Op vakantie met je elektrische auto? Zo wordt het een eitje!

De elektrische auto is verre van nieuw meer in ons straatbeeld. Toch is het op vakantie gaan met de elektrische auto voor veel mensen nog even een twijfelpunt. Hoewel dat voorheen een legitieme zorg kon zijn, is dat anno zomer 2019 voor veel landen veel minder aan de orde.

Daarom vandaag in ons blog handige tips om zonder zorgen je autovakantie MET elektrische auto tot een succes te maken.

Wat is er veranderd?

Er gaan maar weinig zaken zo snel als de ontwikkeling binnen elektrisch en duurzaam rijden. Kijkend naar slechts 5 jaar geleden, toen veel mensen zich echt geen autovakantie met een elektrische auto konden voorstellen, is dat nu geen enkel probleem meer.

Het aantal laadpalen binnen Nederland, maar ook binnen de rest van Europa is enorm gegroeid, waardoor de dekking op je route veel beter is.

Maar ook de auto’s zelf hebben een flinke stap gemaakt; door de verbeterde actieradius van veel auto’s kun je langer rijden en heb je minder vaak een laadpunt nodig.

Nederland versus de rest

Nederland heeft zich afgelopen jaren flink ingezet op elektrisch rijden. Zo maakten subsidies en belastingvoordelen het interessanter om elektrisch te gaan rijden, maar is ook de dekking qua laadpalen sterk verbeterd in ons kleine landje (en niet alleen in de Randstad).

Hoewel Europa het ook niet slecht doet, zit er wel verschil tussen de inzet van landen op dit vlak. En dat merk je als automobilist vooral in de dekking van laadpalen.

In een eerder blogbericht over elektrisch rijden en laden per land gaven we je al een top 5 landen om te rijden.

Kijkend naar veel gekozen autovakantie landen zit je vaak goed: Duitsland en Frankrijk investeren veel in elektrisch rijden (en dus ook in laden). Noorwegen en Estland staan bekend als zeer elektrisch-vriendelijk, maar daarvoor heb je natuurlijk wel nog andere landen te doorkruisen.

Plan je route – check je laadpas

Net als dat je van je benzine- of dieselauto gewend bent, denk je natuurlijk na over je route. Zoek dus vooraf uit waar je laadpunten kunt vinden wanneer je je globale route hebt bepaald. Vooral langs hoofdwegen is laden vaak geen probleem, maar je wilt ook de laatste delen binnenland naar je bestemming comfortabel kunnen rijden. Niet onbelangrijk daarin is of je bij laadpunten ook met jouw laadpas terecht kunt. In het buitenland kunnen afwijkende zaken gelden, zelfs al zijn het uitzonderingen. Better safe than sorry > check vooraf waar je terecht kunt!

Maak bijvoorbeeld gebruik van de Ecotap app om je laadpunten te checken (binnen Europa). Zo weet je snel waar je laadpunten op je route terug vindt en kun je zorgeloos op vakantie. OOK elektrisch!