Project Description

Er komen dit jaar in Amsterdam 52 snelladers bij. Het huidige aantal snelladers zal daarmee  van 13 naar 65 snelladers de komende jaren uitgroeien. De gemeente voldoet daarmee aan de uitbreiding van het grootschalige elektrische vervoer. Ecotap is de marktpartij die 30 snelladers zal gaan plaatsen. Op de locaties Europaboulevard, Pauwenpad, Tijnmuiden en de Overschiestraat zullen de laadstations geplaats gaan worden.

Via een openbare aanbesteding heeft de gemeente Amsterdam de uitbreiding van de snelladers in de markt gezet. De opdacht voor 30 snelladers werd aan Ecotap gegund. De gemeente heeft gisteren het contract getekend met Ecotap. De eerste 14 van deze snelladers worden in het najaar geplaatst.

‘Schone lucht en schoon vervoer zijn van groot belang voor de groeiende stad. Als gemeentebestuur hebben we de doelstelling dat er in Amsterdam in 2025 zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer door de stad rijdt. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit en daarmee voor een betere gezondheid van alle Amsterdammers. Het is daarom van belang om een goed openbaar snellaadnetwerk te hebben omdat dit met name voor taxi’s cruciaal is omdat zij tussen de ritten door snel willen bijladen’ aldus Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid)

Al 16% van de taxi’s is schoon

Uit de afspraken die de stad heeft gemaakt met de taxibranche komt de uitbreiding van de snelladers voort. Steeds meer schone taxi’s rijden momenteel in Amsterdam. Op dit moment telt Amsterdam al 650 schone taxi’s, dat is ruim 16%. Toekomst is dat in 2025 alle taxi’s schoon moeten zijn. Daarbij is het hebben van voldoende laadstation een belangrijke voorwaarde voor de overstap naar schoner vervoer.

Net als bij de gewone openbare laadpunten, laden gebruikers ook bij snelladers hun auto op met lokaal opgewekte groene stroom. Er zijn op dit moment 13 snelladers in Amsterdam en 2.400 ‘normale’ oplaadpunten.