Project Description

De provincie Zeeland is al jaren actief op het gebied van nieuwe innovaties. Ook stimuleert de provincie het gebruik van duurzame energie en met resultaat. In Zeeland kozen vorig jaar de meeste inwoners voor een groen energiecontract (71,8%). In opdracht van het VVV Zeeland werd het  FietsOpstappunt ontwikkeld door Ecotap. Op de jaarlijkse Toeristische Ontmoetingsdag, die plaats vond in Theater De Mythe in Goes, presenteerde Zeeland vorige week diverse innovaties waaronder het eerste FietsOpstappunt met touchscreen. Deze Opstappunten beschikken over een touchscreen waarmee fietsers hun route kunnen plannen en toeristische informatie over de omgeving kunnen opzoeken. Tevens is er een picknickmogelijkheid, waarbij fietsers gebruiken kunnen maken van WiFi en oplaadfaciliteiten voor fiets en telefoons.

FietsOpstappunten zijn er voor fietsers die met de auto op pad gaan naar de start van een fietsroute. Deze kunnen worden geplaatst op een centrale plek in een gemeente maar ook bijvoorbeeld bij de pontjes in de vaart, speciaal om fietsers en voetgangers naar de overkant te loodsen. Zo’n plek krijgt door de komst van het FietsOpstappunt natuurlijk veel meer aanzien.

Ooit telde Zeeland meer dan honderd verschillende pontjes. Voor de Zeeuwen vormden die veerdiensten vaak de enige verbindingsschakel tussen het eigen eiland en de rest van de wereld. De meeste veerdiensten zijn inmiddels overbodig dankzij een stelsel van dammen, bruggen en tunnels die de eilanden ontsluiten.

Maar niet alleen voor het VVV is het FietsOpstappunt interessant :

“Er zijn ook een aantal ondernemers naar mij toegekomen die zeer veel interesse hebben in het nieuwe product. De één heeft een hotel waar regelmatig fietsers voorbij komen en de ander heeft een restaurant midden in de diverse mooie fietsroutes”

aldus Kees Boer, Adviseur, Ecotap B.V.
[/fusion_separator]

“Het is de bedoeling dat de eerste exemplaren in het voorjaar van 2018 zullen worden geplaats in Catzand-Bad en Breskens maar uiteindelijk willen naar zeker 10 van deze Opstappunten toe”

[/fusion_separator]

Technische specificaties

De belangrijkste specificaties voor het FietsOpstappunt zijn:

Nominale hoogte 2,40 m, maximale hoogte 2,90 m.

afmeting onderzijde 4,60 m lengte , 1,73 m breedte.

Materiaal: gepoedercoat gebogen staal voorzien van anti graffiti coating, hout, beton voorzien van anti graffiti coating.

40 Inch outdoor beeldscherm voorzien van gehard glas en touchfolie en geïntegreerde bewegingssensor. Via het beeldscherm wordt omgevingsinformatie getoond op basis van locatie, datum en weer vanuit de VVV-database.

Picknick mogelijkheid waarbij diverse vormen van zitten mogelijk zijn. De loungebank is voorzien van een leuning annex tafeltje.

Led-verlichting, voorzien van bewegingssensor.

Zonnepanelen op het dak ten behoeve van stroomvoorziening.

Oplaadpunten voor de fiets en voor mobiele telefoons.

4G-router en WiFi zender.