thumbnail_IMG_3433
Prijs van occasions naar hoogtepunt – hoe doe je daar je voordeel mee?

Hoge prijzen – het lijkt wel het thema van de afgelopen maanden. Kijk je naar wat gebruikte auto’s op dit moment waard zijn ten opzichte van, bijvoorbeeld, slechts een jaar geleden, liggen die prijzen een stuk hoger.

De tweedehands auto is duur en als verkopende autobezitter kun je dus een mooie slag slaan. Zelfs vorig jaar gekochte auto’s kunnen nu zelfs met winst worden verkocht. Tegelijkertijd, net als in de huizenmarkt, wil je zelf natuurlijk ook weer een auto gaan rijden – slechts een enkeling verkoopt zijn of haar huidige auto om deze te vervangen voor reizen met fiets en/of openbaar vervoer.

Dus hoe doe je nu je voordeel met die hoge prijzen als verkoper en hoe sla je slim je slag als koper?

Voorafgaand; waar komt deze prijsstijging vandaan?

De stijgende prijzen van afgelopen periode komen voort uit een combinatie van factoren. Allereerst, je zou het bijna vergeten, de Coronapandemie. Hoewel enerzijds veel meer werd thuis gewerkt en reizen met de auto minder populair werd, raakte dat veelal lease rijders.

Anderen zochten juist naar alternatieven die hen in staat stelden ‘veiliger’ of überhaupt te reizen in hun eigen ‘bubbel’ in plaats van het openbaar vervoer bijvoorbeeld. De vraag naar betaalbare gebruikte auto’s steeg dus sterk. Niet in de laatste plaats omdat er veel minder werd uitgegeven aan andere zaken, zoals vakanties of uitjes, waardoor er ruimte was om tot aanschaf van een eigen auto over te gaan.

Tegelijkertijd zat de auto-industrie met leveringsproblemen voor nieuwe auto’s (computerchips) en weken meer kopers uit naar de markt van (jonge) tweedehands auto’s.

De klassieke waardevermindering bij wegrijden “zodra je de poort uit rijdt is je auto al een paar duizend euro minder waard” is het afgelopen jaar in veel gevallen al bijna niet meer aan de orde.

Hoe profiteer je van die hogere prijzen?

Nu je auto goed verkopen is natuurlijk een mooie stap, maar wanneer je in diezelfde hete markt een andere auto terugkoopt, word je geconfronteerd met dezelfde hoge prijzen en schiet je er weinig mee op onder aan de streep.

Heb je echter een auto die weinig wordt gebruikt of ben je van plan een oudere en/of kleinere gebruikte auto terug te kopen, dan kun je zeker profiteren. Ook wanneer je open staat voor de minder populaire merken, modellen en/of kleuren, kun je goede zaken doen als je een veel gewilde, relatief jonge, auto verkoopt.

Boost voor de overstap naar elektrisch

Een andere, belangrijke trend is de versnelde overstap naar elektrisch. Onderzoek wijst uit dat nog nooit zoveel mensen met de intentie een andere auto te kopen, de optie van elektrisch rijden in hun overwegingen meeneemt.

De afgelopen veelgehoorde drempels (aanschafprijs, ‘spannend om elektrisch te rijden’ en ‘hoe zit dat met laden’) worden steeds meer weggenomen. Met name op de categorie prijs bevinden kopers zich in een gouden kans;

  • De brandstofprijzen reizen de pan uit en zullen niet op korte termijn significant lager worden. Elektrisch rijden loont zich vanuit dit opzicht nog meer dan voorheen.
  • Aanschafprijzen van elektrische auto’s worden al jaren lager EN met de nieuwe subsidiepotjes vanaf start januari, heb je extra opties in zowel nieuw als gebruikt elektrisch.
  • De hogere verkoopprijs van je occasion biedt nog meer financiële ruimte om de overstap naar elektrisch te maken, ook wanneer elektrisch rijden in aanschaf in eerste instantie meer investering vraagt

Daarnaast is, met name Nederland, een uitblinker in het netwerk aan laadpalen en laadopties, waardoor ook de zorg van voldoende laadpunten in de buurt of bij het werk, voor veel overstappers steeds minder een drempel vormt.

Benieuwd naar je opties in laadoplossingen, zakelijk of particulier? Dan ben je bij Ecotap aan het juiste adres!

Bekijk onze zakelijke en privé laadoplossingen op de website of neem eens contact op voor een gratis adviesgesprek!