dmitry-novikov-mN4X06dXpcg-unsplash
ZZP’ers en hun zakelijke auto – dit wordt 2023

Met 2023 snel dichterbij komend, kijken we zakelijk (ook als ZZP’er) weer vooruit naar wat dit nieuwe jaar ons brengt. Ook zakelijk auto rijden als zzp’er staat daarbij op de radar. Daarom in het blog van vandaag een aantal duidelijke wijzigingen voor het komende jaar.

Bijtelling elektrisch rijden 2023

Er komen wat wijzigingen in de bijtellingen voor komend jaar. Nieuwe elektrische auto’s die in dat jaar op kenteken worden gezet, kennen een 16% bijtelling over de eerste 30.000,= fiscale waarde; over het gedeelte daarboven betaal je 22%.

Rijders van auto’s op traditionele, fossiele brandstoffen betalen 22% bijtelling over de gehele fiscale waarde en maken dus geen gebruik van voordelen op bijtelling.

Wegenbelasting

De wegenbelasting voor 2023 wordt vastgesteld op basis van de CO2 uitstoot. Auto’s die geen CO2 uitstoten, betalen ook in 2023 geen wegenbelasting (zij worden vrijgesteld). Die vrijstelling geldt tenminste tot 2024.

Emissieloos rijden – geen BPM

BPM wordt bij elke auto vastgesteld op basis van de CO2 uitstoot. In 2023 worden auto’s zonder uitstoot (emissieloos) ook weer vrijgesteld van BPM, wat geldt tot en met 2024.

Zeker voor ondernemers is dat goed nieuws aangezien er geen BTW over BPM wordt gerekend en deze dus altijd boven op de prijs van een auto werd gerekend. Ga je als ZZP’er dus voor volledig elektrisch? Dan kun je de volledige BTW op de auto terugvragen.

Elektrisch rijden biedt veel voordelen

We begrijpen best dat we vanuit ons vak natuurlijk overtuigd zijn van de enorme waarde van elektrisch rijden voor bestuurders, voor onze omgeving, de toekomst van onze wereld en in rijplezier en comfort.

Daarbij zien we dat Nederland en omringende landen zich heel helder voor de geest heeft dat deze groei in het aantal elektrische auto’s ook een meebeweging van de infrastructuur vraagt. Plat gezegd; meer laadpalen in een goede verspreiding. Particulieren, gemeenten, publieke locaties EN bedrijven dragen daarin bij; voor ieder laadvraagstuk is er een oplossing.

Benieuwd naar welke oplossing past bij jou of je bedrijf/locatie? Onze adviseurs komen graag met je in contact!