Blog-V2G
Elektrisch rijden stoomt diesel en benzine voorbij – de voordelen

Misschien denk je bij het lezen van de titel – ho even… volgens mij rijden er nog altijd meer ‘gewone’ auto’s dan elektrische varianten op deze aardbol. En dat klopt.

Maar waar we vorige maand in ons blog al schreven over een blik in de toekomst als het aankomt op elektrisch rijden, is die toekomst onmiskenbaar ingezet.

In ons blog van vandaag lichten we daarom wat gerichter uit wat nou de voordelen zijn en welke ontwikkelingen ten grondslag liggen aan de sterke groei in elektrisch. Deels bekend, deel wat nieuwer.

Het aanbod
Hoewel we hier nog niet praten over het aanbod binnen nu en 3-5 jaar, zien we in alle lijnen en ontwikkelingen van de leveranciers en merken dat ze zich klaar maken voor een elektrische toekomst.

Niet alleen is in een -voor de autoindustrie- hoog tempo het aantal modellen in elektrische of hybride variant sterk gegroeid. Ook in de toekomstplannen en merkontwikkelingen zien we een heldere lijn: meer modellen, meer diversiteit (dus in alle segmenten elektrisch) en veel aandacht (lees..budget) voor doorontwikkelingen in nieuwe modellen.

Dat betekent ook dat je in de showrooms meer en meer gestimuleerd wordt door het aanbod om naar elektrische alternatieven te kijken. We zien de benzine auto niet binnen 5 jaar compleet verdwijnen, maar de trend is gezet.

Richtlijnen en vereisten
Hier zoomen we even iets meer in op de dieselauto. Want waar al jarenlang het diesel rijden aan populariteit verliest, is het ‘slecht scorende jongetje van de klas’ in personenvervoer ook op een toenemend aantal plaatsen (zoals binnensteden) niet meer welkom.

De cijfers zijn dan ook duidelijk – van de nu nieuw aangekochte personenauto’s, kiest vrijwel niemand meer voor een diesel. Simpelweg omdat het niet langer interessant is door de kosten en beperkingen.

Stimulans
We horen af en toe de geluiden opgaan dat de fijne boost die onder andere de overheid met subsidies heeft gegeven aan de elektrische rijder wel een beetje voorbij is. Een naderende motorrijtuigenbelasting, minder belastingvoordeel.. dat helpt toch niet?

Toch zijn er nog steeds fiscaal veel voordelen aan het rijden in een elektrische auto. Ook vanuit lease maatschappijen wordt de keuze voor elektrisch actief gepromoot. De op dit moment onaflatend hoge brandstofprijzen doen de zaak ook goed – veel particulier automobilisten hebben begin dit jaar in onderzoek aangegeven meer dan ooit open te staan om een overstap naar elektrisch te maken.

Dit komt ook omdat de voorheen belangrijkste drempels (actieradius en infrastructuur voor laden) veel minder aan de orde zijn. Het network aan laadpunten in Nederland en Europa is ruimer dan ooit en dagelijks uitbreidend. En met de sterke ontwikkelingen die vooral niet ophouden, is de actieradius van veel modellen sterk verbeterd ten opzichte van eerdere uitvoeringen.

Overweeg je elektrisch te rijden, ga je elektrisch rijden of houd je je bezig met het elektrische wagenpark van je bedrijf? Of wil je als locatie voorzien in een laadpunt voor bezoekers?

Wat je vraag ook is, ons team denkt graag met je mee en verplaatst zich graag in je schoenen om tot de beste oplossing te komen.

Laat eens van je horen.