ev-6049719_960_720
Elektrisch rijden wordt een stuk makkelijker in Europa vanaf 2025!

Welkom bij ons nieuwste blogartikel, waar we je op de hoogte brengen van spannend nieuws dat het landschap van elektrisch rijden in Europa zal veranderen. Vanaf 2025 wordt elektrisch rijden een stuk makkelijker en stressvrij voor alle elektrische voertuigbezitters in de Europese Unie. Dankzij een baanbrekend besluit van de Europese Raad zullen er langs de belangrijkste snelwegen om de 60 kilometer snelladers worden geplaatst. Dit betekent dat je met een gerust hart de weg op kunt gaan, wetende dat er altijd een laadpunt in de buurt is!

Stel je voor: je bent onderweg naar een prachtige vakantiebestemming in Europa met je elektrische auto. Je geniet van het landschap en de vrijheid van de weg, maar dan slaat de angst toe – zal je genoeg laadmogelijkheden vinden om je reis voort te zetten? Dit soort zorgen zullen binnenkort tot het verleden behoren. De Europese Unie is vastberaden om haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid te vergroten, en elektrisch rijden speelt een cruciale rol in het bereiken van hun ambitieuze klimaatdoelen.

Het Europees Parlement heeft in maart een belangrijk principeakkoord bereikt over de uitbreiding van de laadinfrastructuur. Deze mijlpaal is een onderdeel van het bredere “Fit for 55”-pakket, dat in juli 2021 door de Europese Commissie werd voorgesteld. Het uiteindelijke doel van dit pakket is om de netto broeikasgasemissies tegen 2030 met minstens 55% te verminderen ten opzichte van 1990, en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

De plannen omvatten de installatie van snelladers met een capaciteit tot 150 kW langs de snelwegen in de EU. Deze snelladers zullen vooral geschikt zijn voor personenauto’s en andere voertuigen, waardoor ze in een mum van tijd kunnen worden opgeladen. Maar dat is nog niet alles! Er worden ook oplaadstations voor vrachtwagens geïnstalleerd met een veel hogere capaciteit van minstens 350 kW. Dit betekent dat vrachtwagenchauffeurs zich ook geen zorgen hoeven te maken over het vinden van een geschikte laadplek tijdens hun lange reizen.

Het doel van deze ambitieuze uitbreiding van de laadinfrastructuur is om elektrisch rijden in Europa te stimuleren en de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen. Met een goed ontwikkeld netwerk van laadpunten kunnen bestuurders van elektrische voertuigen met meer gemak lange afstanden afleggen, zonder zich zorgen te maken over het vinden van een laadstation.

Na veel overleg en onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Vervoersraad, hebben beide partijen op 28 maart 2023 een voorlopig akkoord bereikt over de verordening. Dit betekent dat de plannen nu in de uitvoeringsfase zullen gaan en dat vanaf 2025 de verbeterde laadinfrastructuur een realiteit zal zijn in heel Europa.

Deze ontwikkeling is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor iedereen die elektrisch rijdt of van plan is om dat te gaan doen. Het maakt elektrische voertuigen aantrekkelijker en toegankelijker voor een groter aantal mensen, waardoor we gezamenlijk een significante bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Dus, als je overweegt om een elektrische auto aan te schaffen, of als je al een trotse eigenaar bent van een elektrisch voertuig, kun je met een gerust hart de toekomst tegemoet zien. Vanaf 2025 zal elektrisch rijden in Europa een stuk makkelijker zijn, dankzij het groeiende netwerk van snelladers langs de belangrijkste snelwegen. Dus rijd groen en geniet van de rit, terwijl je bijdraagt aan een duurzame toekomst voor ons allemaal!