photo-1615901555268-839b7a1ede54
Elektrische auto’s opladen: Waar moet je op letten bij het vinden van een openbare laadpaal?

Nu steeds meer mensen overstappen op elektrische auto’s, is het vinden van een openbare laadpaal essentieel geworden voor het opladen van je auto als je niet thuis of op kantoor bent. Het vinden van een openbare laadpaal kan echter lastig zijn, vooral als je niet bekend bent met het gebied. In deze blog leggen we uit hoe je een openbare laadpaal kunt vinden en waar je op moet letten bij het gebruik ervan.

Zoek online naar openbare laadpalen

Een van de gemakkelijkste manieren om een openbare laadpaal te vinden, is door online te zoeken. Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar die informatie bieden over de locatie van openbare laadpalen, zoals de website van de gemeente of de website van de netbeheerder. Daarnaast zijn er apps zoals de ‘EVBox Charge’ app of ‘ChargeMap’ die je kunnen helpen om openbare laadpalen te vinden. Door het invoeren van je locatie, kun je de dichtstbijzijnde openbare laadpalen vinden en informatie krijgen over hun beschikbaarheid en tarieven.

Let op de beschikbaarheid van de laadpaal

Als je een openbare laadpaal hebt gevonden, is het belangrijk om te controleren of deze beschikbaar is. Sommige openbare laadpalen zijn 24/7 beschikbaar, terwijl andere alleen tijdens bepaalde uren toegankelijk zijn. Daarnaast kunnen openbare laadpalen bezet zijn door andere elektrische auto’s, waardoor het opladen van je auto onmogelijk wordt. Het is daarom belangrijk om te controleren of de laadpaal beschikbaar is voordat je er naartoe gaat.

Controleer het laadvermogen van de laadpaal

Elke openbare laadpaal heeft een laadvermogen, dat aangeeft hoe snel je auto wordt opgeladen. Dit kan variëren van 3,7 kW tot 350 kW, afhankelijk van het type laadpaal en de auto die je rijdt. Het is daarom belangrijk om te controleren welk laadvermogen de laadpaal heeft en of dit overeenkomt met de laadcapaciteit van je auto. Als je auto een snellere laadcapaciteit heeft, is het beter om te zoeken naar een laadpaal met een hoger laadvermogen.

Betaalwijze en kosten

De meeste openbare laadpalen hebben tegenwoordig een betaalsysteem. Sommige laadpalen accepteren alleen een laadpas, terwijl andere betaling via een app of creditcard accepteren. Het is daarom belangrijk om te controleren welke betaalwijze beschikbaar is en of deze compatibel is met jouw betaalmethode. Daarnaast kan het zijn dat je moet betalen voor het gebruik van de laadpaal. De kosten kunnen variëren van gratis tot enkele euro’s per uur.

Het is belangrijk om deze kosten te controleren voordat je begint met opladen. Sommige laadpalen hebben hogere tarieven tijdens piekuren, terwijl andere een vast tarief per uur hanteren. Let ook op eventuele transactiekosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van een laadpas of app.

Let op de parkeertijd

Bij het gebruik van een openbare laadpaal moet je er rekening mee houden dat je auto tijdens het opladen geparkeerd blijft staan. Het is daarom belangrijk om te controleren hoe lang je auto geparkeerd mag blijven staan op de locatie van de laadpaal. Sommige gemeenten hebben regels voor het parkeren van elektrische auto’s bij laadpalen, zoals een maximale parkeertijd of een verplichting om de auto te verplaatsen na het opladen. Het is belangrijk om deze regels te kennen om eventuele boetes of parkeerproblemen te voorkomen.

Controleer de veiligheid van de locatie

Bij het gebruik van een openbare laadpaal is het ook belangrijk om de veiligheid van de locatie te controleren. Zorg ervoor dat de locatie goed verlicht en veilig is, vooral als je ’s avonds of ’s nachts moet opladen. Vermijd ook afgelegen gebieden of gebieden waar criminaliteit voorkomt. Als je je niet veilig voelt op de locatie van de laadpaal, zoek dan een andere locatie om te laden.

Kortom, het vinden van een openbare laadpaal kan een uitdaging zijn, maar door online te zoeken en rekening te houden met de beschikbaarheid, het laadvermogen, de betaalwijze en kosten, de parkeertijd en de veiligheid van de locatie, kun je het opladen van je elektrische auto efficiënter en veiliger maken.