duckdev-dailybrand-ivo-17032023-8373-high
Met Ecotap kijken we naar de gezamenlijke mogelijkheden binnen de markt

PowerField is een Nederlands bedrijf dat zonneparken, laadpalen en energieopslagsystemen ontwikkelt, bouwt en beheert. Dochteronderneming PowerGo is een sterk opkomende speler in de Europese snellaadindustrie voor elektrische voertuigen. De laadpunten worden voorzien van zonne-energie van Nederlandse bodem. “PowerField is een bedrijf met haar roots in het opwekken van energie via zonneparken,’’ vertelt Ivo van Dam, Chief Technology Officer van PowerField en PowerGo, die graag meer vertelt over de samenwerking met Ecotap.

Duurzame keten

“De afgelopen jaren hebben we naast de ontwikkeling van zonneparken een aantal nieuwe technologieën toegevoegd. Denk daarbij aan het opbouwen van snellaadinfrastructuur en energieopslagsystemen. We beschikken daardoor over een end-to-end hernieuwbaar energiesysteem. De groene energie wordt door ons opgewekt en via energieopslagsystemen naar de laadpalen gebracht, waardoor je een duurzame keten hebt. Sinds 2020 is PowerGo actief op het gebied van laadinfrastructuur. Ecotap was op zoek naar een partner om de exploitatie op zich te nemen. Zo zijn we bij elkaar gekomen.’’ 

Nóg serieuzere speler 

“Ecotap en PowerGo hebben een heel open partnership. Dat betekent dat we alles kunnen zeggen. Je ziet nu, doordat Ecotap in een transitie is met Legrand, dat ze een nóg serieuzere speler op de markt aan het worden zijn”, stelt Ivo. “We merken dit vooral doordat er meer procedures worden gehanteerd en er meer structuur in het bedrijf is aangebracht. Vaak werden zaken mondeling met elkaar afgestemd. Je ziet nu dat er procedures komen om dat goed vast te leggen, en dat is een goede ontwikkeling.” 

Grote speler

“Wij willen zelf in alle markten waar we aanwezig zijn – zeven op dit moment – minimaal een top tien speler worden. Hiervoor kijken we samen met Ecotap naar mogelijkheden en naar de grotere deals waarin wij onze kracht kunnen benutten. PowerGo is actief in Noorwegen, Denemarken, Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Spanje. De levering van de spullen volgens specificaties van de verschillende landen is hierin heel belangrijk. In al die markten zijn wij de eigenaar van de laadpaal, en dat blijven we ook. Men noemt ons ook wel de Charge Point Operator. We laden voor een groot deel commerciële voertuigen, onder andere voor HelloFresh en Crisp. Wij voorzien ook in openbare laadinfra, met een focus op DC-laden.” 

De laadpaal 

En de laadpalen zelf? Van Dam hierover: “De palen zelf zijn stabiel, hebben weinig storingen én zijn mooi ontworpen. Voor ons zijn dit drie belangrijke aspecten, omdat dit zowel de kwaliteit alsmede de klantbeleving in meerdere mate definieert. Wij laten de laadpalen regelmatig op maat ontwerpen door Ecotap. Bijvoorbeeld voor Jumbo Supermarkten; met hen hebben we een eigen ontwerp laadpaal gelanceerd, net als voor diverse andere partners, zoals Basic-Fit, Willem II en Crisp. Wat de levering betreft: Ecotap is hier heel flexibel in. Daarnaast is er sprake van een snelle en prettige communicatie. Qua gebruiksgemak heeft Ecotap zeker één van de meest gebruiksvriendelijke laadpalen. Vooral de AC-laders en de DC-30 zijn supercompact én ook duidelijk in gebruik, mededankzij de directe feedback die je krijgt van de laadpaal zelf.”  

Samen in een partnership 

“We kijken samen naar welke markten en marktsegmenten we gezamenlijk kunnen oppakken. Ecotap zal in ieder geval een groot aandeel in ons portfolio houden. We staan dan ook beiden voor actief partnership, dat vinden we heel belangrijk”, besluit Ivo van Dam.