pexels-kindel-media-9799996
Tweedehands auto – maar wel graag zuinig

De jacht naar zuinige occasions heeft afgelopen 2 jaar een enorme vlucht genomen. En dat merken we; de gemiddelde occasion werd in een jaar tijd gemiddeld 10 procent duurder. De oorzaken hiervoor zijn divers, prima uitlegbaar en voorlopig nog niet verdwenen.

Vraag en aanbod

Het klassieke plaatje is van toepassing; de vraag naar, met name zuinige en betrouwbare, tweedehands auto’s is de afgelopen jaren erg toegenomen. Door de hoge benzineprijzen is een zuinige auto meer dan ooit een must. Maar met name tweedehands hybrides, zijn daarmee zo populair dat het aanbod tekort schiet. En dat merk je in de aankoopprijs.

Diverse experts in de autobranche voorzien voorlopig nog geen grote aanwijzingen dat deze trend zich snel keert. Al lijkt het plafond een keer bereikt te zijn (wanneer een occasion de prijs van een nieuwe auto gaat naderen, kiest de consument vanzelfsprekend anders), vooralsnog zijn de prijzen onverminderd hoog en is het welbekende afdingen zelden meer van toepassing – vraag- en verkoopprijs liggen dichter bijeen dan ooit.

Situatie in de wereld

De redenen dat het tweedehands aanbod zo laag ligt, zijn veelzijdig. Aan de ene kant zien we gelukkig een groeiende tweedehandsmarkt in elektrisch en hybride, nu de eerste generatie elektrische auto’s zich naar de gebruikte automarkt verplaatst. Tegelijkertijd kan dus het aanbod de vraag niet aan

De tweedehandsmarkt, ook buiten elektrisch en hybride, is ook beperkt. En dat komt onder andere omdat de markt aan nieuwe auto’s stagneert. Levertijden op veel modellen is langer dan voorheen, omdat benodigde materialen niet of moeizaam te verkrijgen zijn. De oorlog in Oekraïne zet dat nog verder op scherp; kabelbomen die normaal uit dat gebied komen zijn niet verkrijgbaar. En na een stagnatie in fabrieken door corona, volgde een wereldwijd tekort aan chips, waar autofabrikanten ook weer door getroffen werden.

Tweedehands markt laat trend los

Eigenlijk is het enige autotype dat hier en daar wat daling in zoekvraag noteert binnen de tweedehandsmarkt, de benzineauto. Verrassend, want in nieuwe auto’s is bijvoorbeeld de Diesel onmiskenbaar onpopulair. Maar omdat in de huidige setting van brandstofprijzen benzine zo duur is en de diesel nog altijd veel kilometers uit een liter brandstof haalt, zien experts zelfs daar een opleving qua zoekvraag, net als de eerder ‘doodgewaande’ LPG.

Elektrisch onmiskenbaar populair

De groei in elektrisch rijden die eerder al werd ingezet, met name bij zakelijke rijders, is inmiddels ook binnen de particuliere markt langzaam de standaard aan het worden, in nieuw en gebruikt. De torenhoge brandstofprijzen versnelt dit proces nog verder.

Elektrisch rijden? Thuis laden!

Overweeg je de overstap naar elektrisch en wil je je laadopties bekijken? We vertellen je graag meer over laders.